TBMM`de yapılan oylama ile kabul edilen Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Tasarının 10`uncu maddesine göre, Nüfus Hizmetleri Kanunu'nda yer alan ‘nüfus cüzdanı` ibaresi ‘kimlik kartı` şeklinde değiştirilecek.

Üzerinde pasaport, ehliyet ve nüfus bilgilerinin yer alacağı çipli kimlikler, 31 Aralık 2016 tarihine kadar 8TL`lik ücret karşılığı vatandaşa verilecek.

Yeni kimlik kartlarının temini için istenen ücretin bazı aileleri zorda bırakacağını belirten vatandaşlar, kimlik kartları için ücret alınmamasını talep ettiler.

Nüfus yoğunluğunun fazla olduğu Diyarbakır`da bazı ihtiyaç sahibi ailelerin bu ücreti ödemede sıkıntı çekeceklerini dile getiren M. Sadık Akgül, “Yeni kimlik kartlarında kredi kartı, pasaport ve nüfus bilgilerinin olması gayet iyidir. Çünkü vatandaşın resmi işlerini görmesinde kolaylıklar oluşuyor. Ama kimlik başı ücret alınmazsa daha iyi olacak.Çünkü bu ücreti ödeyemeyen fakir aileler var. Fakir ailelerin nüfusunun çok olduğunu düşünün. Haliyle onlara büyük bir külfet getiriyor. Bu aileler için külfet olur. En azından muhtaç ailelerden bu ücret alınmasın.” dedi.

Öğrenciler için dağıtılan okul kitaplarından bile ücret alınmazken, yeni kimlik kartları için ücret alınmasını garipsediğini aktaran Celal Aslan, şunları söyledi: “5 nüfuslu bir aile için hesaplarsanız 40 TL tutuyor. İşsiz olan, geçimini sağlamayan insanlar var bölgede. Onlar nasıl olacak? Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nde ihtiyaç sahibi insanlar fazladır. Bu aileler için zorluk çıkabilir. Bunun için önlem alınması gerekiyor. Daha çocuklarının okul masraflarını karşılayamayan insanımız var. Zorunluluk durumu varsa ücret alınmamalıdır. Mesela kitaplar bile bedava veriliyor. Bu da onun gibidir. Ücretin alınmaması gerekiyor.”

“Kazandıkları az bir parayla geçimini sağlamada zorluk çeken bölge insanı bir de kimliğe mi para versin?” diyen Ramazan Kaçar ise, “Bölge halkı bu parayı veremez çünkü çoğu fakir ailelerden oluşuyor. İş-güç yok, ortalık da perişan bir durumda. 10 nüfuslu bir aile düşünün, bu aile 80 lira ödeyecek. Özellikle bölgemizde yaşayan insanların durumu ortadadır. Durumu düşük olan insanlar kazandıklarını ancak evinin giderlerine harcıyor. Bu insanlar kazandıkları az bir parayla ailelerini zor geçindirirken bir de kimliğe mi bu kadar para versinler? Kimlik kartını almak zorunluysa, herhangi bir ücret alınmamalı. Devletin bu paraya ihtiyacı yok.” ifadelerini kullandı.   (Hamza Adiyaman - İLKHA)