Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Yunus Uysal, kış aylarında düşmelere bağlı sakatlanmalardan korunmak için nelere dikkat edilmesi konusunda İlke Haber Ajansı`na (İLKHA) önemli açıklamalarda bulundu.
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Yunus Uysal, kış aylarında yaşanan düşmelere bağlı sakatlanmalara dikkat çekti. Düşmelerde ilk müdahalenin önemli olduğunu söyleyen Yunus Uysal, “ Ödemin önlenmesi için sakatlanan uzvun yüksekte tutularak soğuk uygulama yapılmalı. Bir an önce en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı. Kırık durumunda ise profesyonel bakım gereklidir.” dedi.
“Ayakkabılar düz ve kauçuk tabanlı olmalı”
Tüm yurdu etkisi alan soğuk ve karlı havaların gelmesiyle birlikte, hastalıklarda kapıya dayandı. Grip ve nezlenin yanı sıra karlı ve buzlu yollarda çeşitli hastalıklara davetiye çıkartıyor. Kış aylarında düşmelere bağlı sakatlanmalardan korunmak için nelere dikkat edilmesi gerektiği hususunda uyarılarda bulunan Uysal, karlı havalarda kullanılan ayakkabıların düz ve kaymayı önleyici dişleri bulunan lastik ya da kauçuk tabanlı olması gerektiğini söyledi.
Uysal, “Öncelikle yürürken ellerinizi cebinize sokmayın. Çünkü bu şekilde sendeleme durumunda dengenizi kuramazsınız ve tutunarak kendinizi koruma şansınız kalmaz. Ellerinizi ısıtmak için cebinize sokmak yerine eldiven kullanın. Ayrıca kaygan zeminde yürürken elinizde torba ya da çanta gibi şeyler taşımayın. Çünkü bunlar hem dengede durmanızı güçleştirir hem de düşerken kendinizi kollamanıza engel olur. Mümkün olduğunca yokuş aşağı veya yukarı yürümekten kaçının. Gerekirse mesafeyi uzatarak daha az eğimli yolları kullanmaya çalışın. İleri yaştaki vatandaşlarımızın da dışarı yalnız çıkmamalarını tavsiye ederim. Çünkü ileri yaşlarda denge kurmak zorlaşıyor ve düşmek kolaylaşıyor. Ayrıca düşmeler sonucunda kemik erimesi nedeniyle kırık oluşma ihtimali de daha fazla oluyor. Mutlaka önünüze bakarak, buzlu alanları tespit ederek ve bir sonraki adımı düşünerek hareket edin.” diye belirtti.
Düştüyseniz nasıl hareket etmelisiniz?
Bütün bu önlemlere rağmen düşüldüğü takdir de kişinin yeniden ayağa kalkabilmesi için gerekli güvenli ortamın oluşturulmasını belirten Uysal, “Bulunduğunuz alan güvenli bir alan değilse gerekirse başkalarından yardım isteyerek kendinizi ek yaralanmalardan korumak için güvenli bir alana alın. Güvenli bir alandaysanız hemen kalkmaya çalışmayın. Öncelikle kendinizi kontrol edin. Ağrılı bir bölgenin olup olmadığına bakın. Çünkü bu durumda oluşabilecek bir kırık, hareket etmenizle ek yaralanmalara neden olabilir. Bu nedenle darbe alan bölgeye yük vermemek gerekir. Yürüyemeyecek durumdaysanız 112 den yardım isteyin. İlk müdahaleye kadar o uzvu yüksekte tutarak ödemin oluşmasını önlemek gerekir. Bu amaçla soğuk uygulamak da faydalı olacaktır. En kısa zamanda da en yakın sağlık kuruluşuna başvurun. Kırık durumunda profesyonel bakım gereklidir. Geçici olarak karton ya da mukavva ile sarmak ağrıyı azaltabilir.” ifadelerini kullandı.
Kırılmalar nasıl anlaşılır?
Kırık vakalarıyla ilgilide bilgi veren Uysal, son olarak şunları söyledi: “Şekil bozukluğuna neden olacak kadar açılma olmadıysa kırık olduğunu dışarıdan bakarak anlamak çok zor. Ancak radyolojik tetkikle ve bir ortopedi ve travmatoloji uzmanı görüşü ile tanı kesinleşebilir. Üstüne basıp yürüyebiliyorsanız veya çok ağrı yoksa kırık olmadığı anlayışı yanlıştır. Çünkü herkesin ağrı eşiği çok farklıdır. Bu algı kişiden kişiye değişiklik gösterir. Alışılagelmişin dışında bir ağrı varsa bu ağrı her zamankinden daha uzun sürüyorsa üzerine basmakla veya uzvu oynatmakla ağrı şikâyeti artıyorsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Zaman zaman çekilen röntgenlerde bazı kırıklar fark edilemeyebilir. Bu durumda ağrı inatçı şekilde devam ediyorsa bir hafta içinde yeniden röntgen çekilmesinde fayda vardır. Tetkiklerde kırık tespit edilmesi durumunda ise doktorunuzun önerilerine uyun.”
(Zeki Aras – İLKHA)