Bitlis İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürü  Kerim Sönmez, kentin genelinde bir haftadan beri aralıklarla devam eden kar yağışı nedeniyle yaşanan olumsuzluklar ile yapılan çalışmaların bilançosu ile ilgili gazetecilere   açıklamalarda bulundu.    

Sönmez gazetecilere 21 gün aralıklarla devam eden kardan dolayı 10 ayrı şantiyedeki ekiplerle kar mücadeleyi sürdürdüklerini belirterek, toplam 2 bin 29 kilometrelik yol ağında  bugüne kadar 5 bin 484 kilometre yol açtıklarını, halen 124 köy yolunun da ulaşıma kapalı olduğunu   İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini ifade etti. 

Sönmez açıklamasında şunları söyledi: “Bugün itibariyle 124 köy yolumuz kapalı, 291 yolumuz açık. Ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyor. Bugüne kadar toplamda 5 bin 484 kilometrede karla mücadele çalışması yaptık. Yani köy yollarımızı defalarca açmak zorunda kaldık. Özellikle grup köyleri ve nüfusu yoğun olan yerlere önem veriyoruz. Sonra münferit köyleri ve mezraları açıyoruz. 348 köyümüz 298 mezramız var. Toplam 626 ünitede çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. 43 araç 10 ekiple gece gündüz çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bir grup köy yoluna girdiğimizde sabaha kadar çalışmalarımızı devam ettirerek bütün yollarımızı açıyoruz. 

Çalışmalarımızı özellikle grup köy yollarında sürdürdüğümüz için bazı yerlerde dere kısımlarında tipi doldurduğundan, yaklaşık 4 metre yüksekliğinde kar kütleleri ile karşılaştığımız da oluyor. Bu da ekiplerimizi biraz zorluyor. Rotatif ve kepçelerle bu yolları açıyoruz. Bu iş makinelerinin yetersiz olduğu yerlere de dozer gönderiyoruz. Bu şartlara rağmen biz şikayetçi değiliz ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi. 

“Bizi yalan ihbarlar zorluyor” 

Karla mücadele çalışmalarını bir program dahilinde gerçekleştirdiklerini   dile getiren Sönmez, bu çalışmaları sırasında insan hayatına odaklandıklarını da belirterek, “Bazen gelen yalan ihbarların hem ekipleri hem de gerçekten olan hastanın hayatını zora sokuyor. Özellikle Özel İdare olarak yaşadığımız sıkıntılardan biri de 112'ye gelen asılsız ihbarlardır. Asılsız ihbarlar olunca bu konuda problem yaşıyoruz. 112 bizi arayınca mecburen bütün ekiplerimizi oraya gönderiyoruz. Hastayı kurtarmak için yoğun çaba gösteriyoruz. Bu köylere gittiğimizde yolunu yarıda bıraktığımızda köylüler şikayet ediyor. Bu konuda bütün vatandaşlardan duyarlılık bekliyoruz.”

“Kayak tesislerimizi de hazır hale getirdik” 

Bitlis’in yoğun kar alması nedeniyle özellikle kış aylarında kayak severlerin akınına uğrayan kayak merkezlerinin yolunu da ulaşıma açık tutmaya çalıştıklarını söyleyen  Sönmez, Bitlis’in en özellikli tesislerinden biri olan ve dışarıdan da birçok kimsenin gelerek kayak yaptığı Nemrut Kayak Merkezinin yolunu da açtıklarını ifade etti. 

Sönmez, “Grup köy yollarımızı açarken, karın az olduğu yerlerde rotatif çalıştırmak mümkün olmayınca özellikle Nemrut Kayak Merkezinin yolunu açtık. Şu anda çalışmalarımız burada devam ediyor. Yarın burada kayak yapabilirler. Yollarını ve araç park yerlerini açtık. Herhangi bir sıkıntımız yok. Kayak severlere müjdemizi de verelim.” diye konuştu. (Şükrü Tontaş-İLKHA)