Van Şişli Öğretmenevi’nde gerçekleşen çalıştaya Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Yunus Yağmur, Van İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Metin Ermiş, Siirt İl Milli Eğitim Müdürü Fethi Suay, Bitlis, Siirt, Şırnak, Hakkari ve Ağrı illeri destekleme ve yetiştirme kurslarından sorumlu şube müdürleri katıldı.

Programın açış konuşması yapan İl Milli Eğitim Şube Müdürü Metin Ermiş, 2016 değerlendirme çalışmalarının,  Ölçme Ve Değerlendirme Genel Müdürlüğü tarafından yapıldığını belirterek, “Bu konuda bazı sıkıntılar söz konusu. Bu sıkıntıları aşmada Milli Eğitim Bakanlığı’mız bize çok önemli katkılar sağladı. Bizimle ilgilendiler ve bu kursların sağlıklı yürütülmesinde sayın daire başkanımız başta olmak üzere diğer bütün yetkililerin katkıları oldu. 5 il bir araya gelerek bu çalıştayı gerçekleştiriyoruz. Bazı illerimiz büyük sıkıntılarına rağmen katılım sağladılar. Katılımlarından dolayı hepsine teşekkür ediyorum.” dedi.

Kırekin: “Yoğun bir tempoyla etkinliklerimiz sürüyor”

Van ili olarak eğitim alanında özellikle son bir ayda çok yoğun bir tempo ile çalışmaların sürdüğünü belirten İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin ise çalıştaya katılımlarından dolayı herkese teşekkür ettikten sonra, ev sahibi olarak hizmet etmenin memnuniyetini yaşadıklarını belirterek, “Bu önemli çalıştaya katılımlarından dolayı herkese teşekkür ediyorum. Van Milli Eğitim Müdürlüğü olarak son bir ayda yoğun bir tempoyla bu tür etkinliklere ev sahipliği yapıyoruz. Gelenler bizden memnun ayrılıyorlar diye umuyorum. Öte yandan komşu illerimizin bir kısmında bazı sıkıntılar yaşanmakta, temennimiz bu tür olayların en kısa sürede bitmesidir. Bu huzursuzluklar bütün herkesi etkilemektedir. Özellikle öğretmen ve öğrencilerimizi. Bugün burada çalıştay 5 ilin katılımıyla gerçekleşecek. Van ili bölgenin en büyük illerinden biri. Öğretmen ve öğrenci açısından oldukça yüksek bir rakama sahip. Bilindiği gibi dershanelerin kapanmasıyla birlikte derslerin pekiştirilmesi kapsamında ücretsiz destek kurslar açıldı. Van’da Yaklaşık 82 bin öğrenci bu kurslardan faydalanmaktadırlar. Şartlar imkanlar daha da ileri götürülürse bu sayının 100 bini aşacağını umuyorum. Böylelikle öğrenci tamamen kendi okulunda, kendi öğretmenlerinden daha fazla faydalanacaktır. Bu çalışmalar sınav performanslarına da yansırsa bu kursların faydası daha iyi anlaşılacaktır. Bu süreçte emeği geçen başta bakanlık olmak üzere tüm katkı sunanlara teşekkür ediyor” şeklinde konuştu.

“Tüm öğrencilerimiz fırsat eşitliğine kavuştu”

Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Yunus Yağmur, dershanelerin kapanmasından sonra destekleme kurslarına yönelik yapılan çalışmalar ve ortaya konan emeklerle tüm öğrencilerin fırsat eşitliğine kavuştuğunu söyledi.

Yağmur, “Hasar görmüş eğitim öğretim faaliyetleri bu kurslarla onarıldı.  Öğrencilere fırsat ve imkân eşitliği sağlandı. Bana tevdi edilen bu görevi başta kuşkuyla karşılamış olmama rağmen bu gün içinde bulunduğumuz süreçte kat ettiğimiz yola bakarak ne kadar isabetli bir karar verildiğini daha iyi anlıyorum. Yapılan çalışmalar ve ortaya konan emeklerle tüm öğrencilerimiz fırsat eşitliğine kavuştular. Bazen problemler oldu, bu problemler bazen programa giren öğretmenler ve idarecilerden kaynaklandı. Bize bu konuda gelen problemleri bakanlık düzeyinde çözmeye çalıştık. Ayrıca kurs açma konusunda isteksiz davranan idarecileri uyardık. Gerekli tedbirleri aldık. Bu kursların maliyeti bize dershaneye verilen paranın yirmide biri. Dershanelere harcanan toplam para 20 milyar iken öğretmenlere verilen para 1,5 milyardır.  Bu kurslar sayesinde öğretmenlere de ek ders konusunda bir kapı açıldı. Öğretmenlere ve öğrencilere bir güven geldi.  Türkiye genelinde 5 Milyon öğrenci bu kurslardan faydalanıyor. Verilen eğitimlerle öğrenciler ve öğretmenler memnun kaldılar. Bu Milli Eğitim tarihinde bir ilktir.  Bir hiçbir zaman illeri yarıştırmıyoruz. İlleri kendi aralarında büyüklük ve gelişmişlik ölçüsünde karşılaştırıyoruz. Başarı sadece rakamlar üzerinden değil örnek model üzerinden de sağlanıyor. Sağlanmalıdır. Bu çalışmayı hep birlikte tasarladık. Birlikte yaptık ve başardık” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmalardan sonra Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Yunus Yağmur, katılımcılara sistemin nasıl işlendiğini anlattığı çalıştay, daha sonra soru-cevap şeklinde devam etti. (Murat Dalgın-İLKHA)