Kamu kurum ve kuruluş personelinin ve öğrencilerin cuma namazına gidebilmeleri için yapılan değişiklik ile ilgili yazılı basın açıklaması yapan Eğitim Bir-Sen Batman Şube Başkanı Mehmet Ergin, İbadet hürriyetinin sağlanması noktasında önemli bir adım atıldığını ve bu kararın sendikal mücadeleyle tesisi ve korunması gerektiğini belirti.

Türkiye’de ibadet hürriyetinin önündeki engeller için atılan adımların her geçen gün olumlu yönde ilerlediğini söyleyen Ergin, “Daha önce ülkemizin kanayan önemli yaralarından biri olan kamusal alan dayatması ve başörtüsü yasağı tarihin utanç sayfalarında yerini almıştı. 3. Dönem Toplu Sözleşme’nin kamu görevlilerinin geneline yönelik kısmının ‘Cuma günü öğle tatili’ başlıklı 40’ıncı maddesinde, ‘Cuma günleri öğle tatilinin ibadet hürriyetini engellemeyecek şekilde düzenlenmesine yönelik çalışma yapılacaktır’ kararı alınmıştı. Kararın gereğinin yerine getirilmesi noktasında somut adım Başbakanlıktan geldi.” dedi.

Kamu görevlilerinin Cuma namazının kılınmasındaki engelin kalktığını hatırlatan Ergin, “Başbakanlığın genelgesinde, dini inanç hürriyetinin bir gereği olarak Cuma namazı saatinin mesai saatine denk gelmesi halinde kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlardan isteyenlere mesai kaybına neden olmaksızın izin verileceği ifade edilmiştir. Böylece, kamu görevlileri adına elde ettiğimiz kazanımlara yenisi eklenmiş, kamu görevlilerinin, öğle tatili süresi gerekçe gösterilerek Cuma namazının kılınması sırasında yaşadıkları sıkıntı ve mağduriyet giderilmiş oldu.” şeklinde konuştu.

Açıklamanın sonunda Ergin, “Bu kazanım, ibadet hürriyetinin sağlanması noktasında önemli bir adım olup temel hak ve özgürlüklerin sendikal mücadeleyle tesisi ve korunması ekseninde gelecek dönemler için bir emsal teşkil edecektir.” ifadelerine yer verdi. (İLKHA)