Darbeler, baskılar, muhtıralar ve yasaklarla birlikte medreselerin etkinliği ortadan kaldırılmaya çalışılmış, halkın medreselere ve medreselerde yetişen âlimlere olan güvenini sarsmak adına birçok oyun ve tuzak ortaya konulmuştu.
Hem imam hatip okullarındaki ders müfredatının İslami ilimler için yetersiz olması hem de toplumun ıslahı için halkın güven duyacağı sayıda âlimlerin yetişememesi nedeniyle toplum, yeniden medreselerin gerekliliği ve önemine yöneldi. Her geçen gün İslami ve fenni ilimlerle müfredatını zenginleştiren medreseler, toplumun teveccühünü kazanma devam ediyor.
Medreselerde İslami ilimleri tahsil eden talebeler, bir günlük yaşamlarını, çalışmalarını ve vakitlerini nasıl değerlendirdiklerini İlke Haber Ajansı`na (İLKHA) anlattılar.
Talebelerin bir günlük medrese hayatı
Mersin`den gelerek Bitlis`te Geylani Medresesi`nde eğitim alan Samet Demirtaş, bir günlük medrese hayatını şöyle anlattı: “Sabah namazını cemaatle kılıyoruz. Namazdan sonra bir cüz Kur`an okuyoruz. Ondan sonra bir saatlik metin çalışması yapıyoruz. Metin çalışması yaptıktan sonra kahvaltı yapıyoruz. Kahvaltının ardında aldığımız dersleri arkadaşlarımızla birlikte daha iyi anlaşılması ve zihin gücümüzü ve düşünce ufkumuzu geliştirmek adına müzakere yapıyoruz. Ondan sonra hocalarımız geldiğinde ders okuyoruz. Ders okuduktan sonra öğle namazına kadar arkadaşlarımızla birlikte müzakerelerimizi devam ettiriyoruz.
Öğlen namazını cemaatle kıldıktan sonra tabi her gün farklı bir arkadaşımız tesbihat yapıyor. Her farz namazının akabinde farklı bir arkadaşımız ezberlediği bir hadisi Arapça ve Türkçe şeklinde okuyor. Öğle namazından ikindi namazına kadar yeniden derslerimiz üzerine müzakereler yapıyoruz. Cemaatle kılınan ikindi namazının ardından ‘hatme` yapıyoruz. Müzakereler yapıyoruz. Bir saatlik metin çalışmaları yapıyoruz. Akşam namazının ardından yaptığımız çalışmalar yatsı namazına kadar sürüyor. Yatsı namazını cemaatle kıldıktan sonra yarınki derslerimize hazırlık yapmak için mütalaa yapıyoruz.” diyerek bir günlük medrese faaliyetlerini anlattı.
“Allah yolunda ilim tahsil etmek insani ayrı bir sevindiriyor”
İzmit`ten Bitlis`e medrese eğitimini almak için gelen talebelerden Nurullah Çiftçi, medreselerde İslami ilimleri öğrenmekle anne baba ve toplumlarına faydalı birer birey olmak istediklerini söyledi.
Çiftçi, medresede okumanın önemine değinerek herkesi medrese okumaya davet ederek “Allah yolunda ilim tahsil etmek insani ayrı bir sevindiriyor. Burada her türlü İslami ilimleri okuyoruz. Herkesi medreselerde ilim tahsil etmeye davet ediyorum.” dedi.
Dışarıda kendi yaşıtlarının düştüğü kötü durumlara işaret eden Çiftçi: “Eğer dışarıda olmuş olsaydık nice arkadaşlarımız gibi okumayıp da içki, kumar, zina ve benzeri şeylerin müptelası olabilirdik. Ama bizler medrese sayesinde İslami ilimleri öğrenip ailelerimize ve topluma faydalı birer birey oluruyoruz. Eğer bizler bu yaşlarda bu medreselerde okumasaydık dışarıda bazıları gibi kendimizi günahları işlemekten alıkoyamazdık.” diye konuştu.
“Medrese demek; arkadaşlık, kardeşlik, aile, her şeyi gerektiren bir kurumdur.”
“Medrese demek; arkadaşlık, kardeşlik, aile, her şeyi gerektiren bir kurumdur.” diyen Çiftçi, “Medresede olmak; arkadaşça, kardeşçe geçinip, varlıkta ve yoklukta, açlıkta ve toklukta, giyinmekte ve paylaşmakta birbirini kollamaktır. Tabi medresede geçinmek için de edep, saygı, sevgi, Seydalarına hürmet etmeyi gerektiriyor. Medrese hayatımız gayet çok güzel gidiyor. Hiçbir şekilde böyle güzel bir hayattan şikâyetçi değiliz. Bu bağlamda herkese medreselere gidip ilim tahsil etmelerini tavsiye ediyoruz.” şeklinde konuştu. (Şükrü Tontaş- İLKHA)