Bilişim sektörünün iki devi Apple ile Samsung`un Almanya`da sürdürdüğü hukuk savaşı her geçen gün daha ilginç hale gelen anlaşmazlıklar sebebiyle gündeme geliyor.

İki şirketin Mannheim Eyalet Mahekemesi`nde süren patent anlaşmazlığı davasında bu kez de sanal yazışmalarda en çok sevilen işaretlerden biri olan "Smiley" (gülücük) sembolünün yazılış şeklinde patentin kime ait olduğu gündeme geldi. ":)" işaretinin grafik versiyona ulaşmak için geliştirilen kısa yolun kime ait olduğu konusunda anlaşamayan iki şirketin davasında, Koreli üretici Samsung Apple`ı ayrıca son iPhone 4S modelinde toplamda altı patent hakkını ihlal etmekle suçluyor.

Samsung, ":)" sembolünün taşınabilir cihazlarda hangi işaretlerle elde edilebileceğine ilişkin Avrupa patentini bundan on yıl önce almıştı. Samsung`un 2001 tarihli "EP1215867" dosya numaralı patent başvurusunda kısa mesaj yazarken ya da sanal sohbet sırasında mobil cihazın klavyesine "*^_^*" işaretleri girilerek gülücük sembolüne ulaşılabileceği tarif ediliyor.

Bu arada Samsung`un iPhone 4S`nin satışını durdurmak için açtığı davaların en az üçünün düşmesi bekleniyor. Çünkü patent ihlali olduğu ileri sürülen iPhone 4S ve iPad 2`deki A5 işlemciler Samsung`a ait. Apple, Samsung`un son olarak "Galaxy Tab 10.1" modelinin Almanya`da satışını yasaklatmış, Samsung da bunun üzerine Noel alışverişi dönemini kaçırmamak için tasarımını biraz değiştirdiği modeli büyük bir hızla üreterek "Galaxy Tab 10.1N" adıyla önceki günlerde piyasaya sunmuştu.


Ajanslar