Paralel Yapı tarafından soruların sızdırılıp örgüt üyelerine servis edildiği 2010 KPSS soruşturmasının iddianamesini kabul eden Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi, firari 5 örgüt yöneticisi hakkında yakalama kararı çıkardı. Yurtdışındaki firariler için 'Kırmızı Bülten' çıkarılacağı belirtilirken, iddianamedeki 230 sanıktan memur olan 162'sinin son 4 yılda aldıkları aylık ve toplam maaşlarının hesaplanarak, TCK'nın "nitelikli dolandırıcılık" başlıklı 158. maddesi kapsamında iki katı olarak tahsil edileceği belirtildi.
ÖRGÜT ÜYELİĞİNDEN DE CEZA İSTENDİ
Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Yücel Erkman tarafından hazırlanan 2010 KPSS iddianamesi 2 hafta önce mahkemeye sunuldu. 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen ve 230 şüphelisi bulunan bin 500 sayfalık iddianamede, 15 şüpheli "Terör Örgütü Kurmak ve Yönetmek, Kamu Kurumu Zararına Zincirleme Dolandırıcılık ve Resmi Belgede Sahtecilik" ile suçlandı. Soruların sızdırılmasının, "Fetullahçı Terör Örgütü faaliyeti" olarak nitelendirildiği şüpheliler hakkında terör örgütü üyeliğinden de ceza istendi.
KIRMIZI BÜLTEN ÇIKARILACAK
İddianameyi kabul eden mahkeme, örgüt yöneticisi olmakla suçlanan 5 isim hakkında görüldükleri yerde tutuklanmaları için yakalama kararı çıkarılmasını kararlaştırdı. Kararda, "Sanıklar Mehmet Hanefi Sözen (Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği Genel Sekreteri), Şerif Ali Tekalan (Fatih Üniversitesi eski Rektörü), Zeynep Türkmen, Berat Koşucu ve Cemil Koca'nın üzerlerine atılı terör örgütü yöneticiliği, resmi evrakta sahtecilik, nitelikli dolandırıcılık, suçlarından halen firari olup savunmalarının alınamadığı, atılı suçları işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesini gösteren somut delillerin olması, CMK'nın 100/3-a maddesindeki katalog suçlardan olması nedeniyle CMK'nın 100. maddesi gereğince sanıklar haklarında yakalama emri çıkartılmasına" denildi. Karar doğrultusunda yurtdışında olduğu belirlenen aynı isimler için Kırmızı Bülten çıkarılacak.
ÇALIŞTIKLARI KURUMLARA YAZILACAK
Mahkeme, usulsüzlük yapılan sınavla devlet kurumlarına memur olarak giren ve 4 yıl haksız yere maaş alan 162 şüpheliyle ilgili de önemli bir karara imza attı. Hakkında dava açılan 230 şüpheliden memur olan 162'sinin kurumuna yazı yazılmasına karar verdi. Kararda, "2010 KPSS sonuçlarına göre memuriyete ataması yapılan sanıkların kurumlarına müzekkere yazılarak, iddianamenin düzenlendiği 10 Aralık 2015 tarihine kadar görevi dolayısıyla yapılan tüm ödeme tutarlarının bildirilmesinin istenmesine" denildi. Bu bildirimin ardından mahkeme, yargılama sonunda 2010 KPSS puanı ile memur olan sanıklara ödenen maaşların TCK'nın "Nitelikli Dolandırıcılık" başlıklı 158. maddesi uyarınca geri alınmasına karar verebilecek. Kanun uyarınca ödenen maaşların 2 katından fazlasının sanıklardan tahsil edileceği de kaydedildi.
Sabah