ADANA - Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Adana Şubesi, `Dünya ve Türk Kimya Sanayi` adlı seminer düzenledi. Programa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Selahattin Serin, `Evrenin dili kimyada gizlidir. Yediklerimizden giydiklerimize, kozmetikten patlayıcılara kadar her şey kimyasal üründür" dedi.

Dünya kimyasal madde pazarının 3.6 trilyon dolar civarında olduğunu, bu pazarda Türkiye`nin payının ise yüzde birin altında olduğunu belirten Serin, "Değişik endüstride 80 bin kimyasal madde kullanılmaktadır. Ülkemizde ise sadece 2600 kimyasal madde üretilmektedir. 2010 yılında cari açığımızın 20 milyar dolarlık kısmı kimya sektöründen kaynaklanmaktadır. Gelişmiş ülkelerden örnek verecek olursak, kişi başına düşen kimyasal madde satışının Almanya`da 1783 Euro, Hollanda 2255, Belçika 3755, Türkiye de ise 195 Euro olması düşündürücüdür" diye konuştu.

Kimya Sanayine Yatırım Yapılmalı
Kimya sektörü gelişmeyen ülkelerin gelişmişlik gösteremeyeceğine dikkat çeken Serin, Kimyanın dışa bağımlılıktan kurtulabilinmesi için, yerli hammadde kaynaklarının ve doğal kaynakların acil değerlendirilerek üretime ağırlık verilmesi gerektiğini kaydetti.

TÜMSİAD Adana Şube Başkanı Deniz Köse`nin bir sorusu üzerine Serin,``Türkiye`den AB`ye ihraç edilecek kimyasallar için REACH` uygulaması, AB`nin kimyasal maddelerin yönetimi için getirdiği düzenlemelerdir" dedi.

Ayhan Kaya - İLKHA