RİYAD MAKAEV / ANALİZ

Türkiye sınır ihlali nedeni ile Rus Su-24 uçağını düşürdükten sonra Rusya ve Türkiye arasında başlayan kriz bitmek bilmiyor. Rusya, Türkiye`ye karşı 1 Ocak itibari ile uygulanacak ekonomik yaptırımlar kararı almıştı. Ayrıca Rusya Suriye`de S-400 hava savunma sistemlerini yerleştirdi ve Akdeniz sularına savaş gemilerini sevk ederek Türkiye`ye; dolayısıyla NATO`ya karşı güç gösterisine başladı.

RUSYA`NIN EKONOMİK DURUMU

Rusya önce Çeçenistan daha sonra Gürcistan ve Ukrayna ve şimdi Suriye`de agresif ve saldırgan bir tutum göstermeye başladı. Savaşlarla dolu geçmişine sahip olan Batı, Rusya`nın saldırgan tutumu karşısında çok daha soğukkanlı davranarak diplomasi ve ekonomik yaptırımlarıyla karşılık vermeye çalışıyor. Gelişen olaylara uzun vadeli bakacak olursak Batı`nın stratejisi neticesini verdiğini görebiliriz. Uyuyan ayıyı uyandırmak istememesi gayet doğal ve doğru bir yaklaşımdır. Rusya gerçekten çok tehlikeli bir mantaliteye sahip. Yani, Rusya çok çirkin ve hiç bir yasada ve gelenekte bulunmayan insanlık dışı olaylara imza atabilen bir yapıya sahip. Uydurma ve yalanlarla dolu kara propagandayı çok iyi kullanır. Halkı her zaman kandırır ve kendi iktidarını koruyabilmek için şiddete başvurur. Rusya tehditler, sürgünler ve yargısız infazları halklara karşı en yoğun bir şekilde uygulayan tek ülkedir.

RUS HALKININ ARTIK DAYANACAK GÜCÜ KALMADI

Kırım ilhakı nedeni ile Batı tarafından Rusya`ya yönelik başlatılan ekonomik yaptırımlar nedeni ile başlayan Rus ekonomisinin düşüşü ve ayrıca dünya piyasasında düşen ve düşmeye devam eden petrol fiyatları Rusya`yı çok zor bir duruma soktu. Rus lider aldığı bu darbeden sonra açıkladığı ekonomi programında yine petrol fiyatlarının 50 dolara çıkacağı tahminlerine dayanarak halkı sakinleştirmeye çalıştı. Ancak petrol fiyatları yine düşmeye devam etti ve hala düşmeye devam ediyor. Rus rublesi, dolar karşısında tarihin en büyük düşüşünü yaşayarak 72,4 rubleye çıktı. Rus halkı bir gecede yüzde elli alım gücünü kaybederek fakirleşme yoluna girdi. Hükümet ise her şeyin kontrol altında olduğunu söyleyerek halkı sakinleştirmeye çalışsa da Rus halkının dayanma gücü gün geçtikçe tükeniyor.

RUSYA TÜRKİYE`YE DEĞİL KENDİNE YAPTIRIM UYGULADI

Türkiye`nin Rus savaş uçağını düşürmesiyle Rusya agresif tutum sergileyerek Türkiye`ye karşı 1 Ocak itibariyle yürürlüğe girecek ekonomik yaptırımlar kararı aldı. Rus liderin alay konusu yaptığı domates ithalatı alay olmaktan çıktı. Rusya`da domatese ve meyvelere yüzde 70 civarında zam geldi. Tekstil ürünlerine de zam gelirken Rusya`nın en coşkulu kutladığı ve senenin en önemli günlerinden yılbaşı kutlamalarını artık halkın yüzde yetmişi sakin bir şekilde evde geçireceklerini duyuran anket araştırma şirketleri, Rus halkının artık Rus liderlerine karşı şüphe ile bakmaya başladıklarını da söylüyorlar. Meyve ve sebze konusunda Türkiye`ye yaptırımlar uygulayan Rusya aslında Türkiye`ye değil Rus şirketlerine karşı bu yaptırımları uygulamış oldu. Şuanda Rusya`da Rus-Türk krizinden dolayı Rusya`nın ekonomik yaptırımlardan zarar gören şirketlerin zararı 78 milyon dolar. Kremlin medya aracığıyla Türkiye`ye verdiği zararı gösterirken Rus şirketlerine verdiği zararı hiç gündeme getirmiyor ve getirenleri de ani müdahalelerle susturuyor. Türkiye`ye getirilen kısıtlamalar çerçevesinde Rus şirketlerinin yaşadığı mağduriyetleri giderileceğini söyleyen Kremlin, turizm gibi alanlarda faaliyet gösteren Rus şirketlerin mağduriyetlerinin giderilmesi için tedbirler alınacaklarını söylemekle kalıyorlar.

RUS TURİSTLERE ANTALYA`YA KARŞIN YENİ ALTERNATİFLER

Rusya Türkiye`ye gelecek turistlere alternatif olarak Soçi ve Kırım`ı öneriyor. Ekonomik gücü her altı ayda yüzde 15 düşen Rusya`nın, Rus turistlere sundukları Soçi ve Kırım Antalya karşısında iyi bir tercih olarak gözükmüyor. Kırım ve Soçi`de bulunan otellerde bir haftalık tatil için bir Rus vatandaşı en az bin doları gözden çıkarması gerekiyor. Buna yeme içme dahil değil. Sadece konaklama. Antalya`da ise bir Rus turist her şey dahil 500 dolara 10 gün 5 yıldızlı otelinde tatil yapabiliyor. Rus halkı araştırma şirketlerinin yaptığı çalışmalara göre, Ruslar Soçi ve Kırım`ı tercih etmiyor ve Antalya`yı tatil için en ideal yer olarak görüyor. Aslında Türkiye`ye turist getiren Antalya`daki çoğu turizm şirketleri Rus şirketleridir. Yine Rus şirketler zarar görmektedir.

MAAŞ VEREMEYECEK DURUMDAKİ RUS ÇEVRE BAKANLIĞI KREDİ ÖNERDİ

Rusya Çevre Bakanlığı 2016 yılında maaşlarda sıkıntı yaşanacağını belirterek memurlara kredi almalarını öneriyor. Genel olarak memurlara, 12 ay maaşları ödenmeyecek ve yasaya göre Rusya`da ikramiye olarak ödenen 13. ayın maaşı da ödenmeyecek. Buna itiraz eden işten atılacak, dolayısıyla zaten zor durumda olan memurlar işini kaybetmemek için buna göz yumuyor.

RÜŞVETİN ARTTIĞI ÜLKEDE MAAŞLAR FATURA ÖDEMEYE YETMİYOR

Doğalgaz, su, elektrik ortalama 10 bin ruble fatura ödemek zorunda kalan Ruslar aylık 10-20 bin ruble maaş almaktadır. Bir emekli maaşı 7000- 7.500 ruble arasında. Emekliler faturalarını bile ödemek durumunda değil. Dolayısıyla her tarafa rüşvet girmiş. Vergi kaçakçılığı yüzde 60 orana varılan Rusya şuanda bütçe açığı yaşamakta. Doğalgaz üreticisi ve en büyük doğalgaz ihracatçısı olan Rusya kendi halkına daha pahalıya doğalgaz satmaktadır. Ayrıca Rusya`da doğalgaz girmeyen çok bölge var. Hala tüp gazını kullanan Rus vatandaşları gün geçtikçe pahalılaşan gaz fiyatlarından şikayetçi. Doğalgaz ve elektrik faturası ödemeyen vatandaşlara kesilen cezalar çok yüksek. Daire, araba hacizle elden alınabilir, ayrıca faturalar direk maaştan kesilmeye başlandı.

Rusya; petrol, doğalgaz, silah, kömür, buğday ve daha çok alanda dünyanın en büyük üreticisi olmasına rağmen halka yönelik hiçbir yatırım yapmadığı bilinmektedir. Dünyanın en kötü yolları yine Moğolistan`dan sonra Rusya`da bulunmaktadır. Rusya`yı doğrusu şu şekilde ele almak lazım, Rusya`da iki devlet vardır biri Kremlin; her imkânı ve bolluk içinde lüks hayat yaşayan ve ikincisi ise; zorluklar ve sefalet içinde hiçbir şeye hakkı olmayan sadece seçimlerde Kremlin`in hatırladığı gün geçtikçe fakirleşen diğer Rusya; yani Rus halkı.