Bingöl Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü`nden yapılan açıklamada, hava sıcaklığının sıfır derecenin altına düştüğü bu günlerde su sayaçlarının ‘don` tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı belirtilerek, abonelerini önlem almaları hususunda uyardı.

Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “İlimiz ve bölge genelinde yoğun kar yağışı ile birlikte buzlanma ve yer yer don olayları beklenmektedir. Özellikle gece saatlerinden hava sıcaklığının ani düşmesinden dolayı vatandaşlarımızın, araç kullanıcılarının buzlanmaya ve gizli buzlanmaya karşı dikkatli olmaları gerekmektedir. Sürücülerin araçlarına kar lastiği veya zincir takmadan trafiğe çıkmamaları gerekmektedir. Ayrıca belediyemiz kar temizleme ekip ve araçlarının rahatlıkla çalışmalarını sürdürebilmeleri için özellikle trafiğin yoğun olduğu cadde ve ana cadde üzerine mecbur kalmadıkça araç parkı yapmamalarını önemle rica ederiz.”

Su sayaçlarının donmaması için alınacak tedbirlerin yer aldığı açıklamada, abonelerin donan su sayaçlarına kesinlikle sıcak su veya ateşle müdahale edilmemesi gerektiği, musluk ve su borularının patlamasına, maddi hasarın artmasına sebebiyet vereceği ifade edildi. Çok soğuk havalarda şebekede durağan su bırakmamak gerektiği belirtilirken, su çeşmelerinin kullanıldıktan sonra bir miktar açık bırakılması, kesintisiz hizmetin aksamaması için önemli olduğu ifade edildi.

Açıklamanın devamında ise kış aylarında sayaçların korunması için yapılması gerekenler de şöyle sıralandı: “Sayaçların korunması ve bakımı vatandaşların görevidir. Abone sahiplerinin mağdur duruma düşmemeleri için çok soğuk havalarda sayaçların bulunduğu yerleri ısıya yalıtımlı malzemelerle muhafaza etmeleri gerekmektedir. Çok şiddetli soğuklarda musluklar çok az bir şekilde açık bırakılmalıdır. Abonelerce tedbir alınmaması halinde; soğuğa karşı hassas olan su sayaçlarının kolayca patlayacağı ve onarımının pahalı olacağı, hatta gövdesi patlayan sayacın tamir imkânı olmayıp hurdaya çıkacağı, ayrıca önemli miktarda su kaybına yol açacağı unutulmamalıdır. Donan sayaca ve tesisata ateş tutulmamalı ve sıcak su dökülmemelidir.”  (İLKHA)