Mardin Müftülüğü tarafından düzenlenen ‘Din Görevlileri İstişare Toplantısı` tarihi Ulu Camisi`nde düzenlendi.
Mekke Fethi`nin işlendiği toplantıya Artuklu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Ceylan konuşmacı olarak katıldı. Toplantıya ayrıca Mardin İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun, Artuklu İlçe Müftülüğü Personel Müdürü Ümit Özonay, müftülük çalışanları ve ilde görev yapan din görevlileri katıldı.
Mekke`nin Fethi`yle ilgili bir konuşma yapan Ceylan, sadece fetih sürecinin dikkatlice izlendiğinde bile Hz. Peygamber`in barışçı tutumunun gözler önüne serildiğini söyledi.
Ceylan, “Bilindiği gibi Allah Resulü, Mekke üzerine yürüme niyetini son ana kadar gizli tutmuş, eşleri dâhil, en yakın arkadaşlarına bile bu fikrini açmamıştı. Allah`tan dileği de beldelerine varıncaya kadar Kureyş`in, bu işten haberinin olmamasıydı. Mekke yakınlarındaki Merruzzahran`da konaklayan on bin civarındaki askerinin her birine ateş yaktırarak, muazzam bir ordu karşısında olduklarını düşünüp morali bozulacak düşmanın karşı koyma ihtimalini zayıflatmak istemişti. İşte bütün bu tedbirler, Allah Resul`ünün, kan dökülmesini önlemek amacına yönelikti. Çünkü onun, Mekke üzerine yapacağı seferi önceden duyurması ve hazırlıklarını alenî olarak yapması hâlinde, Kureyş`in gerekli tedbirleri alıp İslâm ordusuna şiddetle karşı koyarak iki taraftan da pek çok can kaybı ve yaralanmaya yol açması kuvvetle muhtemeldi. Allah Resulü, Mekke`ye asırlarca İslâm`ın kutsal mabedi olan Kâbe`yi putlardan temizlemek, Hicaz`ın kalbi olan bu şehri İslâm`a kazandırmak için gitmişti. Onun hedefi, Mekke`yi fethetmekle birlikte insanların gönüllerini de fethetmekti. Nitekim kan dökmeye izin vermeyerek, evlerinde kalan, Mescid-i Haram`a veya Ebu Süfyan`ın evine sığınan herkesin güven içinde olduğunu söyleyerek, endişe içinde bekleyen Mekkelilere ‘Hepiniz serbestsiniz` müjdesini vererek ve nihayet genel af ilân ederek onların gönüllerini fethetmeyi de başarmıştı.” dedi.
Yapılan konuşmanın ardından toplantı sona erdi. (M. Salih Keskin – İLKHA)