Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

"Liderlerin görüşmesi ülkenin menfaatinedir. Sayın Kılıçdaroğlu gayet misafirperver karşıladı. Tabi ki farklı düşündüğümüz konular oldu. Faydalı bir görüşme oldu.  İktidar nasıl olmazsa olmaz ise, muhalefet de öyle. Ben zihnimdeki birer birer paylaştım.

YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI

Anayasa bir mutâbakat meselesidir.  Yeni anayasa için en geniş mutâbakat sağlanmalı. Biz anayasa revizyonu değil, yeni bir anayasa istiyoruz. Devlet bizi değil, biz devleti tanımlamalıyoz. Başkanlık ya da parşamenter sistem bu ruhu yansıtıyorsa, o doğrudur. Bizde aslında hiçbir zaman parlamenter sistem uygulanmadı. 12 Eylül, 28 Şubat ya da tek partili döneme parlamentert sistem mi diyeceğiz. Kılıçdaroğlu'na söyledim: parlamenter sistemin en uygun olduğunu. Nerde anlaştığımıza bakalım. Türkiye için habgisi uygunsa teklifinizi koyun tartışalım.

Biz matematik biliyoruz. AK Parti tek başına anayasayı değiştiremez. Değiştirebilsek de mutâbakat arardık.

2011'de bütün partilerin eşit katılımı ile anayasa uzlaşma komisyonu kurduk. Bu komisyonun kaldığı yerden çalışmalarını süreli olarak, 6 ya da 3 ay gibi sürdürsün ve ulaştığı sonuçları bize aktarsın. Bu alışma yapılırken biz başkanlık sistemi ile ilgili görüşlerimizi dile getiririz. Eğer CHP başka bir teklif sunuyorsa onu sunar.Başkanlık sisteminin eksiklikleri ile ilgili önerilerini diğer partilerden dinleriz. Önceki anayasalar hep tepkisel olarak ortaya çıktı. Adnan Menderes döneminin tekrarlanmaması için anayasa çıkarıldı. Bizim tepkisel olmayan, kişiselleştirmeden bir anayasa yapmamız lazım. Ben Başbakan-Cumhurbaşkanı ilişkisi ile ilgili sözleri de telaki olarak algılarım. 12 Eylül anayasasını silelim. Ondan büyük bir şeref olabilir mi ?

Millet bize ülkeyi yönetme yetkisi verdi ama 'Anayasayı değiştirme yetkisini veriyorum' demedi. Burada 'Uzlaşarak değiştirin' dendi. Toplumun partilere baskı yapması lazım. 12 Eylül anayasanın değişmesi için...

Önceki gibi oy birliği yerine oy çokluğuna bakmamız için sonunu görmemiz lazım. Tüm partilerin pozisyonunu görmemiz lazım. Bazı maddelerde 2, bazı maddelerde 3 parti anlaşıyorsa ona sonra bakarız. Önceliğimiz mutâbakat.

Başkanlık sistemi federalizmle alakâlı değil. Üniter devlette de başkanlık olabilir. Yargı, yasama, yürütmenin dengesi devam etmeli. Önemli olan 'Ben sizin yerinizde olsam başkanlık sistemini tercih ederim' dedim. Ben şu anda çoğunluk olduğum için her durumda daha fazla yetkiyle ülkeyi yönetebilirim. Bunlar paylaştık. Burada önemli olan önyargısız olmak"

Örneğin 12 Eylül anayasası yapması kolay bir anayasadır. 5 general oturup 'O şöyle olsun bu böyle olsun' dedi. Öyle bir anayasa yapalım ki hep beraber, en doğrusunu yapalım.

Başkanlık sisteminde başkanın ferman çıkarması olayı yok. Hiçbir gücün bütünüyle bütün erkleri elinde toplamamasıdır. Başkanlık sistemi ile ilgili çekince neyse gelin konuşalım. Gücün tek elde toplandığı önyargısıyla konuşmayalım.

İç tüzüğün gözden geçirilmesi ile ilgili de mutabkâta vardık. Avrupa Birliği ile iligili, özellikle vize muafiyeti konusunda Sayın Kılıçdaroğlu desteklerini verdi."

DEMİRTAŞ'IN DAVUTOĞLU'NA ÇAĞRISI

Beni herhalde onlarda tanıyorlar. Kimseye karşı ötekileştirme tutumunda asla bulunmadım. 7 Haziran'da Türkiye'nin zaafa düştüğünü sandılar. Yeni dönem, şans verelim diye randevu talep ettim. Ben muhatabımda samimiyet ve ciddiyet ararım. Ben onlarla, onlara oy verenlere saygımdan dolayı görüşmek istedim. HDP yol ayrımında ama hala farkında değiller.  Ne samimiyet var ne ciddiyet. Moskova'da farklı konuşup, Türkiye üzerinde operasyon yapmayı planlıyorlarsa konuşacak zeminimiz olmaz. Tavırlarını değiştirsinler, samimi olsunlar,Türkiyeli olduklarını göstersinler. Miray bebeği ve dedesini katleden bunlar. 

GÜNEYDOĞU'DAKİ OPERASYONLAR

Önemli ölçüde temizlik yapıldı, ilerlendi. Maalesef belediyeler de iş makinalarını bu işte kullanıyor. Sivil halkın arasına karışma yöntemini deniyorlar. Bütün sokakların tek tek temizlenmesi gerekiyor. Önemli ölçüde ilerleme sağlandı.

Bölgede sivil cenazeler kısmında hiç bir sıkıntı yok.  Devlet tarafından hiçbir sivil hayatını kaybetmemiştir. Sivil ölümlerin tamamı örgüt kaynaklı. Kapsam ve titizlik içinde hareket ediyoruz ama karşımızda hiçbir kural bilmeyen çocuk, büyük dinlemeyen bir örgüt var.

Büyükşehir yasasındaki aksayan hususları yeniden gözden geçiririz. Hendekler barikatlar kalkacak. Bu ülkenin kaderini kimsenin insafına terk etmeyiz. Kimse milletvekili zırhına sarılıp suç işleme hakkına sahip değil. HDP, çeki düzen versin. Gündüz barış, gece şiddetle işbirliği olmaz. HDP siyasi parti mi, PKK'nın uzantısı mı?"

Türkiye ile kimin arası bozuluyorsa PKK'ya çiçek atıyor. 2 ay önce PKK'nın adını zikretmeyen Rusya şimdi HDP'yi ağırlıyor.

Öcalan'ın son mesajı silahsızlanma konferansıydı. Temaslar fayda getirmeyecekse neden yapılsın? Fakat bizim istihbarat birimlerimizin her yerde yaptığı çalışmalar var.

YPG FIRAT'IN BATISINA GEÇTİ Mİ?

DEAŞ'in alternatifi YPG olamaz. Fırat'ın batısına YPG unsurları geçmedi. Fırat'ın doğusunda da YPG'nin olmasına razı değiliz. İster DEAŞ olsun ister YPG olsu, Türkiye'nin karşısında kim tehdit oluşturuyorsa karşılığını veririz. Türkiye'nin güvenliğini tehdit eden her hususta her türkü tedbiri alırız.

Rusya nedenisyle yeni bir konjonktür oluştu. Rusya DEAŞ'ın olmasından memnun. Suriye rejiminin meşruluğu bile DEAŞ'a dayanıyor. DEAŞ giderse Suriye rejimi etkilenir. İran, Rusya, Suriye rejimi, DEAŞ'ın olmasından memnun. 

BAŞİKA KAMPI GERİLİMİ

Bugün Sayın Abadi ile görüştüm. Bizim orada bulunmamızın tek sebebi DEAŞ. Sayın Abadiye'de söyledim. Irak'ın toprak bütünlüğüne saygılıyız. Göderilen eğitimcilerin görevi eğitimcileri korumak. Askeri gereklilik neyse ona göre karar alınır. Buradaki güvenliği sürdürmeye kararlıyız