Diyarbakır’da yaşanan çatışmalardan dolayı sağlık çalışanlarının mağdur edildiğini ifade eden Sağlık -Sen Diyarbakır Şube Başkanı Nurhak Ensarioğlu, bir an önce sağlık çalışanlarına yönelik yapılan saldırıların son bulması çağrısı yaptı.
Sağlık çalışanlarına yapılan saldırılarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Sağlık- Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ensarioğlu, yaşanan çatışmalı ortamdan dolayı sağlık çalışanlarının görevlerini yapmakta sıkıntı çektiğini söyledi.
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde sokağa çıkma yasağı devam ederken, ilçeye yakın olan hastane çalışanlarının büyük sıkıntılar yaşadığını belirten Ensarioğlu, çatışmalardan dolayı Selâhattin Eyyubi Devlet Hastanesi ve Dicle Üniversitesine bağlı olan Onkoloji Hastanesinin de mermilerin hedefi haline geldiğine dikkat çekti.
Sur ilçesinde bir toplum sağlık merkezi ve 5 aile sağlık merkezinin olduğunu belirten Ensarioğlu, “Bu son aylardaki çatışmalardan dolayı Aile Sağlık Merkezleri (ASM) tamamıyla kapatılmış ve son aldığımız duyuma göre buraları artık kullanılmaz durma gelmiştir. Bu da oradaki sağlığın aksadığını bize gösteriyor ve orada görev yapmayan sağlık çalışanlarından dolayı halkımızın sağlıktan mahrum kalması anlamına geliyor.” dedi
“Hastaneler çatışmaların hedefi oluyor”
Çatışmalardan dolayı Sur ilçesine yakın olan hastanelere birden fazla mermi isabet ettiğini söyleyen Ensarioğlu, “Dicle Üniversitesine bağlı çocuk hastanesi, Onkolojiye birden fazla mermi isabet etmesi sonucu ve Sur ilçesine bakan servislerin tamamen boşaltılıp diğer odalara nakledilmiştir. Aynı şekilde Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesinde onlarca mermi isabet etmiştir. Orada görev yapan sağlık çalışanları ciddi anlamda sıkıntı içerisindedirler ve vatandaşlarımız tedirgin olmaktadır. Sur tarafına bakan hastalar alınıp güvenli ortama alınmıştır. Bundan dolayı hastanelerimizin yarısı boşatılmıştır oluyor.” ifadelerini kullandı.
Ensarioğlu, “3 istasyonumuz belli noktalarda oradaki vatandaşlara olumsuz bir durumda müdahale etmek için nöbet tutmaktadırlar. Özellikle bu çatışmalı ortamda görev gören 112 istasyonudur. 540 kişiden fazla çalışan personel vardır. Dönüşümlü olarak nöbet tutuluyor ve vatandaşa en çok görevi üstelenenler 112 çalışanı, acil servisler ve polikliniklerdir.” İfadelerine yer verdi.
“Her bir hastanemizde bin 500 yakın personel çalışmaktadır”
Diyarbakır’ın birçok hastanenin her birinde binden fazla sağlık çalışanın olduğunu ifade eden Ensarioğlu, “Çocuk Hastanesi, Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi, üniversitede 2 bine yakın ve Halk Sağlığı İl Müdürlüğümüzde 2 bine yakın çalışan sağlık çalışanı var. Sağlık çalışanları her alanda gecesini gündüzüne katmışken birileri tarafından darp edilmesin. Son aylarda artan bir şiddet var. Özellikle sağlık çalışanları darp edilmiş ve 10’dan fazla ambulansın camları kırılmış ve yakılmaya çalışılmıştır. Türkiye’de genelinde, özellikle bölgemizde sağlık çalışanlarına yönelik şiddet ortamı son bulsun.” Şeklinde değerlendirmede bulundu.
Sadece sağlık çalışanlarına saldırı yapılmadığına dikkat çeken Ensarioğlu, “ Aynı şekilde camilere ve okullara da saldırı yapılıyor. Saldırıyı yapan kim olursa olsun saldırıların topluma faydası olacağını düşünmüyorum. Bu saldırılar tamamıyla bölge halkını sıkıntıya sokmaktır.” İfadelerini kullandı.
Ensarioğlu son olarak şunları söyledi, “Teminimiz bir an önce bu çatışmalı ortamın bitmesi, halkımızın tedirgin yaşamaması ve çalışanların görevlerini ifa etmesidir. Bu olayın mağdurları hem Türklerdir hem Kürtlerdir. Saldırıların bitmemesi durumunda, buradaki herkesin aleyhine sonuçlar çıkar. Özellikle Diyarbakır’daki yaşayan 2 milyon insan mağdur olur. Hastanelerin çoğunda iş bırakma eylemi oluyor bunun sonucunda yine mağdur olan halktır. Ama eylem yaparken diğerlerinin hakkını gasp etmek anlamına gelmez.” İfadelerine yer verdi.
Hatırlanacağı üzere çatışmalı ortamla birlikte bölgede birçok hastane zarar görmüş, ambulanslar yakılmış, sağlık çalışanları kaçırılmış ve Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde PKK’liler tarafından Dr. Abdullah Biroğul’u katledilmişti. (Emrah Deniz,M. Sıddık Bilge-İLKHA)