Gaziantep Vakıflar Mevlevihane Müzesi'nde sergilenen el yazması 7 asırlık Kuran-ı Kerim, müzeyi ziyaret eden ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gören asırlık Kuran-ı Kerim`in yanı sıra diğer Kur`an-ı Kerimler de yoğun ilgi görüyor.
Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en büyük Mevlevihanelerinden birisi olma özelliğine sahip müzede bulunan 700 yıllık el yazması Kur'an-ı Kerim yoğun ilgi görürken, Anadolu'nun farklı camilerinden toplatılıp, Mevlevihane Müzesi'ne getirilen Kuran-ı Kerim'ler de Beylikler dönemine ait izleri görmek de mümkündür.
En eski Kuran-ı Kerim Şeyh Fethullah Camisi'nden getirilmiş
Mevlevihane olarak inşa edilen 4 asırlık tarihi binada çok sayıda vakıf eseri sergilenirken, sergilenen Kuran-ı Kerim'lerin arasında en eski olanının ise Gaziantep'in Şeyh Fethullah Camisi'nden getirildiği belirtiliyor.
Mevlevihane`nin kitabesine göre Ayıntab Sancak Beyi Türkmen Mustafa Ağa bin Yusuf tarafından yaptırıldığı belirtilen müzede, el yazması Kur'an-ı Kerimler, hat levhalar, halılar, kilimler, şamdanlar ve Mevlevilerin maket canlandırmaları da yer alıyor.
Müzede ortalama 30`un üzerinde el yazması Kuran-ı Kerim bulunuyor
Müzede özellikle Mevlevileri canlandıran maketler dikkat çekerken, müzede 30`un üzerinde el yazması Kuran-ı Kerim bulunuyor. Yaklaşık 400 yıllık bir geçmişe sahip ve Osmanlı topraklarının dört bir yanındaki yüze yakın Mevlevihane`den biri olan Gaziantep Mevlevihanesi 2007 yılında müzeye dönüştürüldü.
Mevlevihane kesme taştan yapılmış olup bir avlu içerisindedir. Bu avluya yanındaki sokaklardan açılan üç ayrı kapı ile girilmektedir. Kuzeydeki Buğday Arastası yönünde güdük minaresi altındaki kemerli bir giriş kapısından avluya girilebilmektedir.
Cumhuriyetin ilanı sırasında tekke ve dergâhların kapatılmasından sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü Mevlevihane`nin yönetimini almış, semahane ve selamlık cami ve ilkokul olarak kullanılmış.
Kozluca mahallesinde bulunan Tekke Camisi içerisinde bulunan müze, Pazartesi günü hariç her gün ziyaret edilebiliyor. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)