Siirt Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Ali Aşkar, son dönemde psikiyatri servisine gelen hasta sayısında artış olduğunu ve ruhsal travmalarda yükseliş olduğunu belirtti.

Kişiyi aşırı korkutan, dehşet içinde bırakan, çaresizlik yaratan, çoğu kez olağandışı ve beklenmedik olayların yol açtığı etkilere ruhsal travma denildiğini ifade eden Psikiyatri Uzmanı Ali Aşkara, “İnsan hayatında sıkıntı ve üzüntü yaratan pek çok olay olur, ancak bunların tümü ruhsal travma yaratmaz. Ruhsal sorunlara yol açtığı bilinen travma türleri olarak, doğal afetler, insan eliyle yapılan travmalar (savaş, işkence), kazalar ve beklenmedik ölümler sayılabilir.” dedi.

Ruhsal travma Güneydoğu`da arttı

Ruhsal travmaya yol açan savaş-çatışma ortamı ve beklenmedik ölümler gibi travma türlerinin son günlerde özellikle Güneydoğu`da arttığını dikkat çeken Aşkara, “Travmalara maruz kalan/ kalma olasılığı yüksek olan asker ve polis gibi meslek grupları ve yakınları başta olmak üzere bölge halkının psikiyatri polikliniğine başvuru oranlarının arttığını söyleyebiliriz. Bu kişiler çoğunlukla ruhsal travmalardan sonra en sık rastlanan iki tablo olan “Depresyon” ve “Travma Sonrası Stres Bozukluğu” tanısını almaktalar.” diye belirtti.

Depresyon ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu, kişiye ve ailesine büyük sıkıntı veren, ancak tedavi edilebilen hastalıklardan olduğunu belirten Aşkara, “Bu sorunların hem psikolojik açıdan hem de ilaçla başarılı biçimde tedavisi mümkündür. Bir taraftan da travmaya maruz kalmış birçok yaşadıklarının bir ruhsal rahatsızlık olduğunu ve sorunların tedavi edilebileceğini bilmediklerinden tedaviye başvurmuyor olabilir. İyileşme önündeki en temel engeller olan; yardım aramaya çekinme, umutsuzluk, olayı hatırlamaktan kaçınma aynı zamanda hastalığın da belirtileridir. Bu sorunların farkına varıp, yardım aramak sorunların çözümünü kolaylaştıracaktır.” dedi. (Muhammed Dayan -İLKHA)