ANTALYA - Ergenekon soruşturması sürecinde "dinleme ve teknik takibe" alınan Gözde Topraktar, bu dinlemelerin usulsüz şekilde yapıldığı gerekçesiyle açtığı davada 3 bin lira manevi tazminat kazandı.

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Topraktar, 2012-2013 yılları arasında "Ergenekon terör örgütü üyesi" olduğu iddiasıyla telefonlarının dinlenmesine ilişkin dava açtı.

Antalya 4. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davada, esas hakkındaki mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı, davacı hakkında belirli bir süre dinleme ve teknik takip tedbirinin uygulandığını belirterek, sonuçta kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildiğinin anlaşıldığını ifade etti.

Savcı, mütalaasında mahkemece uygun görülecek manevi tazminata hükmedilmesi gerektiği görüşünü dile getirdi.

Bunun üzerine kararını açıklayan mahkeme, davacı Gözde Topraktar'a 3 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmederek, ödenecek tazminatın 13 Kasım 2013'ten itibaren işleyecek yasal faiziyle davalı Hazine'den alınarak davacıya verilmesine karar verdi.

"Birçok arkadaşımız tazminat davası açtı"

Topraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, evine gelen "kovuşturmaya yer olmadığına" dair bir mahkeme kararıyla, 2012 Aralık ile 2013 Kasım tarihleri arasında İzmir'de "Ergenekon terör örgütüne üye olmak" suçundan dinlendiğini öğrendiğini aktardı.

Dinlemenin gerçekleştiği tarihlerde bir dönem Türkiye Gençlik Birliği İzmir il yönetiminde yer aldığını, bir dönem ise Ulusal Kanal'da çalıştığını anlatan Topraktar, şöyle konuştu:

"Dinleme süreleri çok uzun. Kanuni olarak dinleme süresi altı aydır ancak bir yıla yakın bir süre dinlenmişim. Hemen harekete geçtim, tazminat davası açtım. Aynı soruşturma kapsamında dinlenen birçok arkadaşımız tazminat davası açtı. Bunlardan önce görülen davalardan ikisi kesinleşti. Biri Denizli'de, biri İzmir'de. Üçüncü benimki oldu. Mahkeme, 3 bin lira manevi para cezasına hükmetti."

Topraktar, tazminat davasında 10 bin lira talep ettiklerini ancak mahkemenin takdirinin daha az olduğunu ifade ederek, verilmesine hükmedilen miktarı da temyiz edeceklerini dile getirdi.

Ergenekon soruşturması kapsamında Antalya'da olduğu dönemde de 15-16 aylık bir dinleme yapıldığını dile getiren Topraktar, bununla ilgili de ayrıca tazminat davası açacağını kaydetti.

AA