Kuzey Yarımküre'de en kısa gündüz ve en uzun gecenin yaşandığı 21 Aralık Kış Gündönümü bugün gerçekleşiyor. Uzmanlar, aslında kış mevsiminin bugünden itibaren başladığını belirtiyor. Peki, gündönümü nedir? İşte bu konuda merak edilenler:
Kış Gündönümü 21 Aralık`ta gerçekleşiyor. 21 Aralık`ta güneş ışınları Oğlak Dönencesi`ne dik gelir. Bugün güneş ışınları Güney Yarımküre`ye gelebileceği en dik, Kuzey Yarımküre`ye en eğik açılarla gelir. Böylece Güney Yarımküre`de Yaz, Kuzey Yarımküre`de ise Kış mevsiminin başlar.
Güney Yarımküre`de en uzun gündüz, Kuzey Yarımküre`de ise en uzun gece bugün yaşanır. 21 Aralık`tan itibaren Kuzey Yarımküre`de gündüzler uzamaya (Kış Gündönümü) Güney Yarımküre`de kısalmaya (Yaz Gündönümü) başlar.
Güneş ışınlarının atmosferde kat ettiği yolun en kısa olduğu yer Oğlak Dönencesi`dir. Öğlen saat 12.00`de Oğlak Dönencesi`nde yataya dik duran cisimlerin gölgesi oluşmaz. Aydınlanma çizgisinin sınırları Kutup dairelerinden geçer. Güney Kutup Kuşağı aydınlanma çemberi içinde iken, Kuzey Kutup Kuşağı karanlık çember içindedir.
Kuzey Kutup Dairesi`nde sadece bugün 24 saat süreyle gece, Güney Kutup Dairesi`nde ise 24 saat süreyle gündüz yaşanır. Gündüz süresinin uzunluğu güneye gidildikçe artar. Bu nedenle 21 Aralık`ta Türkiye`de en uzun gündüz Hatay`da en uzun gece ise Sinop'ta yaşanıyor.
Gündönümleri şöyle sıralanır:
21 Mart: Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar, güney yarım kürede ise sonbahar başlar.
21 Haziran: Kuzey yarım kürede en uzun gündüz, en kısa gece yaşanır. Kuzey yarım kürede yaz, güney yarım kürede ise kış mevsimi başlar.
23 Eylül: Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarım kürede sonbahar, güney yarım kürede ise ilkbahar mevsimi başlar.
21 Aralık: Kuzey yarım kürede en uzun gece, en kısa gündüz. Kuzey yarım kürede kış, güney yarım kürede kış mevsimi başlar. (İLKHA)