Kütüphanelerin toplum için önemini anlatan Bitlis İl Halk Kütüphanesi Müdür Vekili Hakan Yücel, kentte en çok kitap okuyan 25 kişiden 5’inin yetişkin, 20’sinin de çocuk olduğunu söyledi.
62 yıldan bu yana Bitlis’e hizmet sunan İl Halk Kütüphanesini İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) değerlendiren Müdür vekili Hakan Yücel, ailelere önemli tavsiyelerde bulundu.
Yücel, kütüphanenin 62 yıldır Bitlis’e hizmet verdiğini, her geçen gün kütüphaneye kayıt oranın artığını, kitap okuma sayısında artışların yaşandığını dile getirerek şunları söyledi: “Toplamda 4 bin 958 üyemiz bulunmaktadır. Kitap ödünç verme oranımız çocuklarda 11 bin 332, yetişkinlerde 12 bin 108 olmak üzere toplamda bir yılda kitap ödünç verme istatistiğimiz 23 bin 512’dir. Geçen yıl bu rakam 18 bin civarındaydı. Bu da her geçen kitap okuma sayısının artığını gösteriyor.”
“Çocuklar yetişkinlere göre daha çok kitap okuyor”
Çocuklardaki okuma oranı yetişkinlerden daha fazla olduğunu, kütüphanede çocuk yetiştiriciliği okulu oluşturacaklarını ifade eden Yücel, “Bir yılki istatistiğe baktığımızda en çok kitap okuyan 25 kişiden 5’inin yetişkin, 20’sinin de çocuk olduğunu görüyoruz. Bitlis’te, kütüphane olarak çocuk okulu yetiştirip ileriki dönemlerde yetişkin okul olmalarını hedefliyoruz. Toplamda 4 bin 958 kayıtlı üyemize 61 bin 16 kitap ile hizmet veriyoruz. Kütüphanemizde bulunan kitap sayısı nüfus baz alındığında Türkiye ortalamasının çok üstündedir. Bunun yanında internet erişim merkezi, okuma, araştırma, zihin geliştirme ortamları ve 218 tane süreli dergi aboneliğiyle hizmet sunuyoruz.” dedi.
Yücel, kütüphane bünyesinde bulunan internet erişim merkezi tamamen yetkili çalışanların kontrolünde kullanıldığı ifade ederek, öğrencilerin zararlı sitelere ulaşılmasının engellendiğini kaydetti.
Çocuklar için internet erişim merkezi kurduklarını da söyleyen Yücel, “İnternet erişim merkezinde kullanıcılarımız 30 dakika süreyle faydalanabilmektedir. Kullanıcılarımız için bir otomasyon programı kullanmaktayız. Oyun oynamak için, araştırma yapmak için ve ev ödevlerini yapmak için merkezimizi kullanmaktalar. Bunları yaparken elbette ailenin sorumluluğunu kendimizde hissederek, onların zararlı sitelere girmelerini engellemekteyiz. Zaten otomasyon sisteminde beli başlı kelimelere girildiğinde engellendiği gözükmektedir. Aslında herkesin evinde bilgisayar olmadığı için çocuğun bilgisayar merakını kontrolsüz olan internet kafelerde gidermeleri yerine burada kontrol altında faydalı araştırmalarla gidermelerini sağlıyoruz.” diye belirtti.
Kütüphanenin çalışma ortamını, öğrencilerin kaynak esrelere ulaşmasını ve okuma oranının artırılmasına yönelik yaptıkları teşviklere de değinen Yücel, sözlerine şöyle devam etti: “Kütüphanemiz üç kattan oluşmaktadır. Birinci katta çocuk bölümü ve görme engelliler bölümü var. İkinci katta yetişkinlerin çalıştığı 64 kişilik çalışma salonu, üçüncü katta ise internet erişim merkezi ve yetişkinler için 18 bin roman ve türevleri kitapların bulunduğu bölümümüz bulunmaktadır.
Çocuk bölümünün olduğu yere ebeveynler ve ablaları dışında yetişkinlerin girmesine izin vermiyoruz. Burada çocuklar sadece okumuyorlar. Oyun oynuyorlar. Zekâlarını geliştirici resimler yapıyorlar. Resim yaparken bazı yasaklarımız oluyor dağ, güneş, ev, araba, bulut, çöp adam, martı gibi resim çizmelerine izin vermiyoruz. Ne çizelim dediklerinde ne çizmek istiyorsanız onu çizin diyoruz. Hayal güçlerinin gelişmesini sağlamaya çalışıyoruz. Yetişkinlerin çalıştığı bölümde ise daha rahat etmeleri için 34 adet dolap yaptırdık, taşınması zor olan kitaplarını koymaları için. Kütüphanemizde okumak istediği bir eseri bulamayan üyelerimiz okumak istediği eserin listesini bize veriyor. Bizlere gelen bu kitap isteklerini ödeneğimiz geldiğinde satın alarak temin ediyoruz.”
“35 yıl önceki üyelerle yeni üyeleri buluşturmayı hedefliyoruz”
35 yıllık eski üyelerini tespit çalışmasını yaparak, yeni üyelerle kütüphanede buluşturmaya çalıştıklarını hatırlatan Yücel, çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi: “Bulunduğumuz bina 1981 yılında yapılarak hizmete sunulmuş. O zamanlarda kütüphaneye büyük bir rağbet olmuş. O gün kütüphane üye kartı bulunan bin 100 kişi tespit ettik. O gün üye olanların çoğunun bilgileriyle bugün üye olanların bilgilerini karşılaştırdık. Gördük ki, 35 yıl önce üye olanların çoğunun çocukları bugün bizim üyelerimizdir. Bu da Bitlis’te kütüphane kültürünün ve okuma kültürünün ne kadar sağlam olduğunu kanıtlıyor. Kütüphane kültürü gelişen teknolojiye rağmen değişmediğini görüyoruz. 35 yıl önce üyelik kartı bulunan babaları, bugün üyemiz olan çocuklarıyla kütüphanede bir araya getirmeyi hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
Yücel, Bitlis tarihini anlatan 5 ciltten oluşan Şerefeddin Han’ın kaleme aldığı “Şerefname” adlı eserin Türkiye’de sadece Bitlis İl Halk Kütüphanesinde bulunduğundan dolayı çok mutlu olduklarının altını çizerek, faydalanmak isteyenlere yardımcı olacaklarını ifade etti.
Son olarak ebeveynlere seslenen Yücel, çocuklarınızı kötü ortamlardan korumak için onlarla birlikte kütüphaneye gelerek üye olun ve kitaplarla onları tanıştırın çağrısında bulundu. (Şükrü Tontaş-İLKHA)