GÜNÜN AYETİ
“(Bir de o mallar) şu muhacir fakirlere aittir ki (onlar) yurtlarından ve mallarından çıkarılmışlardır. Allah'ın lütuf ve rızasını ararlar; Allah'a ve peygamberine (mal ve canlarıyla) yardım ederler. İşte bunlar doğru olanlardır.”(Haşr:8)

GÜNÜN HADİSİ
“Sizden bir kimse sağlıklı, cemaati içerisinde emîn olduğu ve günlük nafakası yanında bulunduğu durumda sabahlarsa, sanki dünya bütün varlıklarıyla onun için toplanmış ve ona verilmiştir.” (Taberani)

GÜNÜN SÖZÜ
“Kalbi zâhid olanın iki rek'at namazı, onun için, Allah nezdinde zâhid olmadığı halde dünyanın sonuna kadar var kuvvetiyle ibâdet eden âbidlerin ibâdetinden daha hayırlıdır!” (İbn-i Mesud)

TARİHTE BUGÜN

1273: Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin vefat etti. Mevlânâ Celaleddin-i Belhi Rumi, İslam ve tasavvuf dünyasında tanınmış bir Fars (Bazı araştırmacının iddialarına göre Tacik) arif, alim, şair, düşünce adamı ve Mevlevi yolunun öncüsüdür. Mevlana Celaleddin Hazretleri kendine has, özgün tasavvuf ekolüyle kendisinden sonraki bütün çağlara etki etmiş ve birçok inanç ve düşüncede insanın ilgisini çekmiştir. Nazım olarak kaleme aldığı Mesnevi`si onun düşünce dünyasını ve tarzını ortaya koymakla beraber bu eserin farklı şekillerde yorumlanabiliyor oluşu zamanla çok farklı Mevlana anlayışının ortaya çıkmasına sebep olmuştur. İslam tasavvufunun en önemli ve en büyük yapıtı olan Mesnevi-i Manevi (genellikle yalnız Mesnevi diye anılır) Hüsamettin Çelebi aracılığıyla yazılmıştır. Mevlânâ, bir gün Hüsamettin Çelebi`nin yakınmaları üzerine sarığının katları arasından bükülmüş bir kâğıt uzattı genç dostuna; Mesnevi 'nin ünlü ilk 18 beyti yazılmıştı ve hoca, müridine şöyle diyordu: "Ben başladım, gerisini sen yazarsan ben söylerim." Ve böylece Mesnevi çalışması başlamış oldu. Bu çalışma yıllar boyu sürdü. Yapıt, 25.700 beyitten oluşan 6 ciltlik bir bütündü. Tasavvuf öğretisini birbirinden çıkan ilgi çekici öyküler aracılığıyla anlatıyor, olayları yorumlarken tasavvuf ilkelerini açıklıyordu. Mesnevi bittiği zaman artık epeyce yaşlanmış olan Mevlânâ yorgun düşmüş, ayrıca sağlığı da bozulmuştu. 17 Aralık 1273'te de vefat etti. Mevlana'nın öldüğü gün olan 17 Aralık, düğün gecesi anlamına gelen ve sevgilisi olan Rabb'ine kavuşma günü olduğu için Şeb-i Arûs olarak anılır.

1399 - Avrupa'ya Moğol istilası başladı. Moğol İstilaları  Moğol İmparatorlukları tarafından dünyanın dörtbir yanına yapılan saldırılar ve işgallerdir. Moğollar 13. yüzyılla kadar fazla bilinmezlerdi. 13. yüzyılında başlayan Moğol istilası; Moğolların Cengiz Han'ın bayrağı altında Orta Asya, Doğu Avrupa, Çin ve Sibirya Ovaları'nı istila etmesidir. Moğol kabilelerini birleştiren Cengiz Han, dünyanın en büyük imparatorluğunu kurdu. Ardından yaptığı fetihlerle ününe ün katan Cengiz Han, ele geçirdiği kaledeki herkesi katletmekle tanınırdı. Doğudan gelen bu haberler Avrupalıları korkuttu. Kısa sürede gerçekleşen birçok savaş, 30.000.000 ile 60.000.000 insanın ölümüne neden olmuştur. Moğol istilası sırasında moğollar birçok kenti yağmalamış birçok katliam yapmış ve Orta Asya'da yaptığı saldırılar yüzünden birçok Türkî halkın Anadolu'ya göç etmesine neden olmuştur. Yaşanılan yağma, göç, savaş gibi ünsurlar yerleşik hayattaki bir çok devleti etkilerken göçebe olan halklar fazla etkilenmemiştir. Dünya tarihi açısından önemli bir olay olan Moğol istilası birçok sonuç doğumuştur. Moğol istilası son olarak 16. yy'da Hindistan'ın istila edilmesine varana kadar devam etmesine rağmen Timur İmparatorluğu'nun yıkılmasıyla Anadolu üzerindeki etkisi bitmiştir.
Moğollar bu süreçte birçok devlet kurmuş, Çin'e hükmetmiş ve Japonya'ya çıkartma yaparak bir ilke imza atmış, Avrupa'nın siyasi güçlerini değiştirmiş ve dünyaya dehşet salmıştır. Ancak Moğolların kurmuş olduğu devletlerin sürekli taht kavgaları ve dış güçler yüzünden yıpranıp zamanla yıkılması Moğol istilasının sonu olmuştur.

1777 - Fransa, ABD'yi ilk tanıyan devlet oldu. Fransa rakip olarak gördüğü İngiltere`den bağımsızlığını kazanan ABD`yi politik ve askeri açıdan destekliyordu.

1918 –Fransız askerleri denizden Mersin'e çıkarma yapmaya başladı. Mersin, Tarsus, Adana, Ceyhan, Misis ve Toprakkale işgal edildi. I. Dünya Savaşı sonrası mağlup olan Osmanlı`yı Mondros Ateskes Antlaşması uyarınca paylaştıran İtilaf devletleri Anadolu`ya akın etmiş ve büyük bir işgal harekatı başlatmışlardı.

1959--40 Kürd yazar ve aktivist, "bölücülük" iddiasıyla tutuklandı. "Kırkdokuzlar davası" adıyla bilinen dava sonucuna göre aydınlar çeşitli illere sürgün edildi.

1973 - Amerikan psikiyatri derneği, livata(eşcinsellik)yı akıl hastalıkları listesinden çıkardı. Daha önce tüm insanlık tarafından en önemli ruhsal bozukluk ve ciddi bir sapkınlık olarak tanınan ve tedavisi yolunda emek sarfedilen bu maraz, şu anda tüm Avrupa`da ve dünyanın birçok yerinde adeta teşvik edilen bir tutumla karşılanmaktadır.

1986: Niğde`nin Gelesin Köyü'nde 2.500 kişi kuduz tehlikesi üzerine karantinaya alındı. Köye giriş-çıkışlar denetim altına alındı.

1996 – Susurluk`ta meydana gelen kazada yaralanan Şanlıurfa DYP millekvekili Sedat Bucak'ın otomobilinde bulunan silahların Emniyet Müdürlüğü'ne ait olduğu belirlendi. Emniyet ve Hükümet bu silahların o arabada oluşuna bir açıklık getirmedi.

1997 - Fazilet Partisi İsmail Alptekin başkanlığında kuruldu. Refah Partisi`nin kapatılması davası sürerken kapatılma kararının çıkması olasılığına binaen alternatif bir parti kurmak için girişimde bulunulmuş ve Fazilet Partisi ile Milli Görüş, siyaset sahnesinde var olmaya devam etmiştir.

1998: Roma İstinaf Mahkemesi, Uluslararası Hukuka aykırı olarak, Türkiye`nin iade talebini kesin olarak reddetti ve Abdullah Öcalan`ın zorunlu ikamet kararını da kaldırdı. Suriye`den çıkarılan Abdullah Öcalan, önce Rusya`ya daha sonra da İtalya`ya sığınmıştı.

1998: Yunanistan adına casusluk yaptıkları tespit edilen Hava Üsteğmen Alim Aslan 12.5 yıl, Hava Yüzbaşı Mehmet Barut 1 yıl 3 ay, Deniz Astsubay Osman Kabadayı da 6 yıl 3 ay ağır hapis cezasına çarptırıldı.

2002 - Londra`da toplanan Iraklı rejim muhalifleri, Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesinin ardından 2 yılı aşmayacak bir sürede demokratik ve federal bir Irak'ın kurulması, serbest seçimlerin yapılması ve anayasanın hazırlanması üzerinde anlaşmaya vardılar. Böylece Muhalifler, ABD`nin Irak`ı işgalini hem tanıdıklarını beyan ediyor, hem de yakın zamanda bu işgalin gerçekleşeceğini haber vermiş oluyorlardı. Dolayısıyla ABD`nin Irak`ı işgali, sonuçlarıyla beraber bir süpriz değil beklenen ve bilinen bir durumdu.

2002 - Yugoslavya Federal Cumhuriyeti Parlamentosu, Bosna-Hersek'te 43 ay süren savaşa son veren Dayton Barış Anlaşması'nı yedi yıl sonra onayladı. Sırplar, her ne kadar fiilen savaşı sona erdirmişlerse de savaşın sonuçlarını politik alanda kabul etmekten imtina ediyorlardı.

2004: Brüksel`de toplanan AB Zirvesi'nde 3 Ekim tarihinde Türkiye'yle müzakerelere başlanacağı açıklandı. AB, tam üyeliğe dönük Türkiye ile 3 Ekim 2005 tarihinde müzakerelere başlanmasını kararlaştırdı. Brüksel'den gelen olumlu haberlerle, borsa günün tamamında 425.43 puan artarak 24,360.63 puana yükseldi, yeni bir rekor kırdı. Günlük işlem hacminde de 2 katrilyon 106.1 trilyon lirayla, 2004 yılının en yüksek değerine ulaşıldı.