Bitlis`in Mutki (Motkan) ilçesine bağlı 105 haneli Uran (Taxvang) köyü sakinleri, iki yıldan bu yana kapalı olan sağlık ocaklarına, sağlık personelinin atanmasını bekliyor. 800 nüfuslu köyde 2013`ten bu yana sağlık ekibi yok.

1990`lı yıllarda bile köylerinde sağlık ekibinin olduğunu dile getiren köylüler, yetkililerden kapanan sağlık ocaklarına yeniden sağlık personelinin atanmasını bekliyor. İl merkezinden 60, ilçe merkezinden 40 kilometre uzaklıkta bulunan köyün sakinleri, bir iğne yapmak için kendilerine 20 kilometre uzaklıkta bulunan Kavakbaşı beldesine gidiyor.

2013 yılından bu yana köylerinde sağlık ekibinin olmadığını, bir iğne yapmak için köylülerin 20 kilometre uzaklığındaki beldeye gitmek zorunda kaldıklarını dile getiren köy muhtarı Necmettin Dayan, yetkililerden köylerine sağlık personelinin atanmasını istedi.

Sağlık ocaklarında bulunması gereken tüm malzemenin bulunduğunu dile getiren köylülerden Kenan Budak, köye gelen sağlık ekiplerine her türlü imkânı sağlayacaklarını belirtti.

“Kış şartlarında yollar kapanınca hastalarımız kendi haline terk ediliyor”

Budak, köye gelecek sağlık personelinin endişe etmemesi gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Köyümüz 105 haneden oluşan 800 nüfuslu bir köydür.  Sağlık ocağımızda bulunması gereken tüm malzemeler var. Gelecek sağlık ekibinin kalacağı lojman var. Her türlü imkânları köylüler olarak sağlıyoruz. Aç kalıyoruz fakat köyümüze gelen ister eğitimci, ister sağlık ekibi olsun aç bırakmıyoruz. Kendimiz için hazırlamadığımız tüm imkânları onlar için de hazırlıyoruz.  Fakat 2013 yılından bu yana sağlık ekibi olmadığı için sağlık ocağımız kapalıdır.  Bir iğne yapmak için 20 kilometre uzaklıktaki Kavakbaşı beldesine gidiyoruz. Hele kış şartlarında yollar kapanınca hastalarımız kendi haline terk ediliyor. Yetkililerden tek isteğimiz köye en azından bir hemşirenin gönderilmesidir.” diye konuştu.

Devletten tek isteklerinin köylerine bir hemşirenin gönderilmesi olduğunu ifade eden bir diğer köy sakini Hüseyin Çelik, güvenlik açısında köye gelecek olan sağlık personelinin hiçbir endişesi olmaması gerektiğini belirtti.

“Devletten tek isteğimiz buraya bir sağlık ekibinin gönderilmesidir”

Çelik, “90`lı yıllarda bile bu köyün sağlık personeli vardı. Güvenlik açısında hiçbir endişe olmasın. Güvenlik açısında bölgeninin en güvenli köyleridir buralar. Köylüler olarak gelen sağlık ekiplerine ve öğretmenlere her türlü imkânı sağlıyoruz. 2013 yılından bu yana köyümüzde hemşire yoktur. En basit bir iğne için 50 TL`ye araç tutarak beldeye gidiyoruz. Bu da köylünün imkânını aşan bir durumdur. Köyümüze sağlık ekibinin gönderilmesi için başvuruda bulunduk. Devletten tek isteğimiz buraya bir sağlık ekibinin gönderilmesidir.” dedi. (Şükrü Tontaş-İLKHA)