Adana`da faaliyet gösteren Anadolu Çınarı Derneği Medresesi`nde yetişen 16 âlim, düzenlen merasimle icazetlerini aldı.   

Ramazanoğlu Camii`nde gerçekleşen merasime konuk olarak katılan Nureddin Yıldız Hoca ve Elazığ âlimlerinden Muhammed Feyzi Evliyaoğlu`nun yanı sıra çok sayıda alim, STK temsilcisi ve vatandaşlar katıldı.

Sunum ve takdimini Anadolu Çınarı Derneği Eğitim Sorumlusu İdris Polat`ın yaptığı merasim, Kur`an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

“İslam coğrafyasında yaşanan tüm problemler cehaletten kaynaklanıyor”

Daha sonra konuşan Adana İl Müftü Yardımcısı İhsan Yeğen, İslam`ın en ehemmiyet verdiği konuların başında ilmin geldiğini belirterek alim yetiştirmenin önemine değindi.

Günümüzde İslam coğrafyasında yaşanan bütün problemlerin cehaletten kaynaklandığına vurgu yapan Yeğen, “Allah`a hamdolsun ki âlim yetiştiren müesseselerimiz devam ediyor. Kur`an dilini anlayacak, bu hakikatleri anlayıp, hayatına tatbik edip anlatacak gençlerimiz yetişiyor.”dedi.

Yeğen, ilim tahsil ederek icazet almaya hak kazanan gençleri tebrik etti, onları yetiştiren hocaları ile ailelerine de teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Daha sonra topluluğa hitap eden Elazığ âlimlerinden Muhammed Feyzi Evliyaoğlu da İslami ilimlerin öneminden söz etti. Bilginin aklı olgunlaştıran bir misyonu olduğuna işaret eden Evliyaoğlu, ilim ile maneviyat  birlikte olursa mükemmel olacağını ifade etti.

“Zikrullah, ilme can verir”

İlimle zikrin birlikte olması gerektiğine vurgu yapan Evliyaoğlu, “Zikrullah, ilme can verir. Bilgimizi, zihinlerde bir yük olmaktan kurtarır. Amellerimize ve yapıp ettiklerimize anlam kazandırır. Şekillerin, kalıpların ötesine taşır. Saptırıcı, yoldan çıkartıcı ne varsa fark etmenin idrak etmenin şuurudur zikir.”diye konuştu. Kâmil insan olabilmek için ilimin önemine de değinen Evliyaoğlu, icazet alan öğrencilere de nasihatlerde bulundu.

“Ya âlim olacağız ya da ilim adamlarını seveceğiz”

Merasimde konuşan Nureddin Yıldız Hoca da, ilim öğrenmenin faziletlerini anlattı.

Peygamber Efendimizin (sav) insanları helakten kurtaracak vasıfları anlatırken, ilim sahibi olmayı, öğrenilen ilimle amel etmeyi, amelde ihlaslı olmayı ve bunları başaranlarla birlikte olmayı vasiyet ettiğine vurgu yapan Yıldız, “Ya âlim olacağız ya da ilim adamlarını seveceğiz, başka çare yok.” dedi.

İlmin dünyalık menfaatler için değil sadece Allah`ın dinini öğrenip insanlara aktarmak için edinilmesi gerektiğini ifade eden Yıldız, âlimin kibir ve riyadan da uzak durması gerektiğini vurguladı.

Âlimlerin camilerde konuşanlardan çok meydanların kararlarını verenler olması gerektiğini dile getiren Yıldız, “Çünkü ilmin başı olan Resulullah (sav) böyle bir Peygamberdi. O`nun varisleri de O`nun gibi olmak zorundadırlar. Medresesine kilitlenmiş, kütüphanesinden dışarı çıkamayanlar âlim olabilirler ama, ilimleri etkinlik kazanmadığı için amilliği olmayan âlimler olurlar. Bu da bu ümmetin bu zamandaki çilesidir.” diye konuştu.

“Musab ilim yolunda imamımızdır”

İcazet alan alim gençlerin her birinin Musab Bin Ümeyr gibi tebliğci de olması gerektiğini belirten Yıldız, “Allah meslek olsun diye kitabına hizmet yapanları istemiyor, Musab Bin Ümeyr istiyor. Yalın ayak gideceksin, Allah`ın şeriatına devlet kuracaksın. Üç sene sonra o devletin cenginde şehit düştüğünde üstünü örtecek örtün bile bulunamayacak, o şekilde Allah`a gideceksin. Musab ilim yolunda imamımızdır.”diye konuştu. İ

cazet alan gençleri tebrik eden Yıldız Hoca, aldıkları icazetin gereğini yapmaları tavsiyesinde bulundu.

Yapılan duaların ardından programa katılan âlimler tarafından icazet almaya hak kazanan 16 âlime cübbe ve sarıkları giydirildi.

Merasimin ardından İLKHA`ya konuşan Anadolu Çınarı Derneği Eğitim Sorumlusu İdris Polat, 3`ü hafız olmak üzere 16 âlimin icazet aldığını belirtti. Bu öğrencilerinin 7 yıl boyunca Kur`an-ı Kerim, sarf, nahiv, tefsir, hadis ve fıkıh gibi konularda eğitim gördüklerini ifade eden Polat, icazet almaya hak kazanan öğrencilerini tebrik etti ve onları yetiştiren  ailelerini kutladı. (Ayhan Kaya-İLKHA)