SSPE hastası çocuklarını,  aileleri, kendi imkânlarıyla ambulansa çevirdikleri minibüsüyle Ankara`ya götürmeye çalışan aileler, havaların soğuk olmasından dolayı çocuklarının yollarda hastalanmasından korktuklarını dile getirdiler.

Ankara`ya gidiş-gelişlerde büyük zorluklar yaşadıklarını söyleyen aileler, çocuklarını sıcak bir araçla tedaviye götürmek istediklerini söylediler.

SSPE hastalarının iyileşmesi umuduyla TÜBİTAK tarafından kabul edilen bir proje kapsamında Ankara Hacettepe Hastanesine giden Şanlıurfalı aileler, yetkililerin seslerini duymasını bekliyor.

Çocukların bu şartlarda Ankara`ya gitmelerinin çok sakıncalı olduğunu belirten SSPE Hastaları Yardımlaşma Dayanışma ve Yaşatma Derneği Başkanı İsa Çetinkaya, birçok resmi kuruluşun kapısını çaldıkları halde hiç kimsenin kendileriyle görüşmediğini söyledi.

Yolda yaşadıkları en büyük problemin soğuk hava olduğunu ifade eden Çetinkaya, “Şanlıurfa`dan 21 hasta kabul edildi. Van, Hakkâri ve Yüksekova gibi yerlerdeki hastalar, uçak ambulansla Ankara`ya götürüp getiriliyorlar ama biz Şanlıurfalı hastalara bir ambulans bile verilmiyor. Diğer illerin hastaları tedavi süresince Varlık Şefkat Evi`nde kalıyorlar. Ama ben Varlık Şefkat Evi`ni aradım bize yer vermediler. Biz gece saat 1-2 gibi Ankara`ya varacağız, yerimiz olmadığı için de minibüste kalacağız.” dedi.

“Birçok aile tedaviye gidemiyor”

Proje kapsamında uygulanan tedavide gelişme yaşandığını belirten Çetinkaya, sırası gelen birçok ailenin maddi imkânsızlıklar nedeniyle Ankara`daki tedaviye gidemediğini bu yüzden yetkililerin bu yaşanan soruna bir an önce çözüm bulması gerektiğini söyledi.

Soğuk kış aylarında tedaviye gidiş-gelişlerinin büyük sorun oluşturduğunu ifade eden hasta babası Mehmet Şılğa ise şöyle konuştu: “Çocuklarımızın bu şekil götürülmesinin en büyük riski soğuktan dolayı boğaz iltihabı olması oluşmasıdır. Çünkü yollar çok soğuk ve çocuklarımız risk altında. Bu çocuklarımızın en azından devletin kontrolünde uçak ya da ambulansla tedaviye götürülmesi gerekiyor. Bizler çocuklarımızın sıcak bir ortamda tedaviye götürülmesini istiyoruz.” (Osman Gülebak-İLKHA)