Bitlis’in Ahlat ilçesindeki taş ustaları, Nemrut Dağı eteklerindeki ocaklardan çıkarılan ve doğal tuğla olarak kabul edilen meşhur Ahlat taşını işleyerek sanat eserine dönüştürüyorlar.

Özellikle Selçuklulardan bu yana kullanılan Ahlat taşı, gerek ilçede gerekse de bölgede vazgeçilmez yapı malzemesi olarak kullanılıyor. Yıllardır bu taşı işlediklerini söyleyen Ahlatlı Seyfettin Usta, birçok sanatsal figürü bu taşlara işlediklerini söyledi.

Büyük zahmetle toprak altından murç, çivi ve balyoz yardımı ile parçalayarak çıkartılan Ahlat taşı, ustaların elinden geçerek, ilçedeki bir çok yapıyı süslemede de kullanılıyor.

40 yıllık baba mesleğini icra ettiğini belirten Seyfettin Usta, mezar taşları, şömine, çeşme ve benzeri alanlarda kullandıkları Ahlat taşını,  büyük bir emekle işlediklerini dile getirdi.

Yıllardır Ahlat girişindeki yol kenarında bulunan atölyesinde mezar taşı, çeşme, şömine ve barbekü gibi işler yaptığını belirten Seyfettin Usta, şunları söyledi: “Yaklaşık 40 yılık baba mesleğini yapıyoruz. Babam genellikle Ahlat taşından cami ve minare işleri yapıyordu. Biz de babamızdan miras kalan bu mesleğini devam ettiriyoruz. 2006 yılından bu yana açtığımız atölyede ağırlıklı olarak mezar taşları, çeşme, şömine ve barbekü gibi yapıların taşlarını el emeğiyle yapıyoruz.”

Yaptıkları mezar taşlarına ve çeşmelere sanat eserlerini yansıttıklarını dile getiren Altıntaş, “Özellikle yaptıklarımızı çevre illere satıyoruz. Her yerden bize sipariş geliyor. Mezar taşı siparişlerimiz ağırlıklıdır. Burada yaptığımız gerek mezar taşlarına gerekse de çeşmelere sanat figürlerini işliyoruz. Hem burada bir sanattı yaşatıyoruz hem de taşlara işlediğimiz o sanat göze hitap ederek, verilen emeği ortaya çıkarıyor.” diye konuştu.

Açık ve koyu kırmızı, kahverengi, siyah, beyaz ve gri renkleri bulunan Ahlat taşı, bölgedeki evlerin en önemli yapı taşı olarak görülüyor. Yalıtımı sayesinde yazları serin, kışları ise sıcak tutma özelliğine sahip olan bu taş, dekoratif yapısıyla da binaların dış cephesinde sıva gerektirmediği gibi cephede dökülme, patlama yapmadığı için yüzyıllarca binanın ilk günkü gibi görünmesini sağlıyor. Ocaktan ilk çıktığında daha yumuşak olan ve bu özelliğiyle işlenmesi de daha kolay olan Ahlat taşı, kullanıldıktan belli bir süre sonra sertleşip dayanıklılık gücünü artıyor.  (Şükrü Tontaş-İLKHA)