Suriye, Irak ve Afganistan'daki savaştan kaçarak yeni bir hayat kurma ümidiyle Avrupa ülkelerine sığınmacı akışı devam ederken, Paris'teki terör saldırıları mültecilerin durumunu olumsuz etkilemeye başladığı belirtiliyor. Saldırılar öncesinde binlerce sığınmacının sınırlardan geçişine izin verilirken, şimdi sayıların yüzlere indiği ifade ediliyor. Mültecilere yardımları organize eden Avrupa'daki bazı sivil toplum örgütleri ve yardımseverlerin çabalarının da son günlerde azaldığı kaydediliyor. Sığınmacılar da Paris saldırıları öncesinde kendilerine yönelik artan olumlu havanın şimdi yerini dışlanmaya bırakmasından ve iltica başvurularının geri çevrilmesinden kaygı duyuyor.

Avusturya'ya iki kızıyla birlikte sığınan 54 yaşındaki Suriyeli Ali Ferah, ilk geldiklerinde “sevinç gösterileri ve yardımlarla” karşılandıklarını ancak Paris saldırılarından sonra bakış açısının değiştiği gözlemini iletti.

GÜNLERDİR YEMEK YOK

Ferah, “Suriye'de halkın üzerine bombalar yağıyor. Biz savaştan kaçtık. Paris'teki saldırıları biz yapmadık ama üç gündür düzgün yemek vermiyorlar” dedi. Viyana'nın 3. bölgesindeki Landtrasse yakınlarında bir kampta kalan 23 yaşındaki Abdubasid Davud da Davud, yaklaşık iki ay önce çok olumlu bir ortamda karşılandıklarını ama son dönemde kendilerine “çok kötü davranılmaya başlandığını, banyoları kullanma sorunu yaşadıklarını ve yemek verilmediğini” savundu. Davud, “Bizle ilgilenmiyorlar. Metrolarda ceza kesiyorlar” diye konuştu. Avusturya İçişleri Bakanı sözcüsü Karl-Heinz Grundböck ise sığınmacılara “kötü davranıldığı ve yemek verilmediği” yönündeki iddiaları reddetti.

ÜLKEMİZDE SAVAŞ VAR

Sığınmacılar, kendilerinin savaşın ve terörün kurbanları olduğuna dikkati çekerek, Avrupa'dan kendilerini teröristlerle bir tutmamalarını istiyor. Paris'te yaşananları “korkunç” olarak nitelendiren İranlı Salah, “Paris'te olanları duydum ancak ben terörist değil, sığınmacıyım” diye seslenirken, Afganistanlı Masud Ahad da “Biz teröristleri istemiyoruz” ifadelerini kullandı. Suriyeli Nivin de “Avrupa'nın bizlere daha iyi muamele etmesini isterdim, biz terörist değiliz. Ülkemizde savaş var, biz de insanız” diye konuştu.

Kar altında bekleme çilesi

Aylardır Avrupa ülkelerinin sınır kapılarında yaşanan sığınmacı dramı, kışın gelmesiyle birlikte katlandı. Avusturya'nın Almanya sınırındaki mülteciler bastıran kar yağışı altında beklemeye devam ediyor.

Sınırları açın

Sırbistan, Hırvatistan ve Makedonya, sadece Irak, Suriye ve Afganistanlı sığınmacıların geçişlerine izin verirken, diğer ülkelerden gelen yüzlerce sığınmacının sınırlarda bekletildiği haberleri geliyor. Makedonya-Yunanistan sınırındaki Gevgeli kampındaki sığınmacılar, Paris'teki saldırıların ardından sıkıntıların arttığına işaret etti. “Ekonomik” amaçla geldiği ve ülkelerinde savaş olmadığı gerekçesiyle bekletilen Ortadoğu ve Afrikalı sığınmacılardan oluşan 2 bin kişi, mültecilere yönelik “seçici” tavrı protesto ediyor.

Suriyeli bu kızların suçu neydi

Avrupa, Paris saldırıları sonrası halihazırda mesafeli yaklaştığı sığınmacı sorununu daha da içinden çıkılmaz bir seviyeye indirirken, Suriye'deki savaşta ise yine masum siviller ve çocuklar ölmeye devam ediyor.

Suriye İnsan Hakları Ağı, rejime bağlı güçlerin önceki gün Dera kentinde düzenlediği saldırıda, en az 8 kişinin hayatını kaybettiğini, ölenler arasında Limar Ta'ani adlı küçük bir kız çocuğunun da bulunduğunu bildirdi. Bu saldırıdan bir gün sonra bu kez başkent Şam'ın Duma ilçesinde füzelerle vurulan bölgede Mayas Akram el-Sa'ur adlı bir kız çocuğu yaşamını yitirdi.

İslam düşmanlarına karşıt cevap

Avustralya'da bir yıldır karşılıklı gösteriler düzenleyen İslam karşıtı ırkçı gruplar ve ırkçılık karşıtı sivil toplum kuruluşları, bu kez Melbourne'un kenar semtlerinden Melton'da karşı karşıya geldi. Bölgeye yapılması planlanan camiyi bahane ederek bir araya gelen İslam karşıtları (Reclaim Australia), “No Room for Racism” (Irkçılığa yer yok) adı altında birleşen grup üyeleriyle karşılaştı. Polis, gruplar arasında zaman zaman çıkan kavgalara biber gazı ile müdahale etti. 6 kişi tutuklandı. (Ajanslar)