Yaşanan savaş nedeniyle ülkelerini terk ederek geldikleri Diyarbakır`da hayata tutunmaya çalışan Suriyeli çocuklar, Dünya Çocuk Hakları gününde çalınan çocukluklarını ve yaşadıkları sıkıntıları İlke Haber Ajansı`na anlattı.

Diyarbakır Suriye Okulu`nda eğitimlerini sürdüren Suriyeli savaş mağduru çocuklar, savaşta her şeyleriyle beraber çocukluklarını da kaybettiklerini belirtti.

Suriye okulunda okuyan Beyan Osu, savaşta her şeylerini kaybettikten sonra ailesiyle Diyarbakır`a gelerek, hayata devam ettiğini söyledi.

Osu yaşadıklarını şöyle anlattı: “Çok şükür ders çalışabiliyorum. Bazen olaylar oluyor. Oyun oynayamıyorum burada. Çünkü burada da savaş oluyor. Suriye`ye de gitmek istemiyorum. Çünkü orada da savaş var. Bu savaşın anlamı nedir? Neden savaşlarda masumlar zarar görüyor?” diye sordu.

‘Çocukluk güzel ama biz yaşamadık`

Yaklaşık 3 yıldır Diyarbakır`da yaşadığını söyleyen Esma Kasım (11), “Suriye`nin Halep kentinden geldik. Bombalardan dolayı yaşayamıyorduk. Artık burada yaşamaya çalışıyoruz. Bazen arkadaşlarımla oynayabiliyorum burada. Televizyon izleyebiliyorum. Suriye`yi özledim. Suriye`ye gitmek istiyorum.” dedi.

Çocukluğunu yaşayamadığını vurgulayan Evin Ali (13) ise, “Çocukluk güzel ama biz yaşamadık. Çünkü savaşın içindeydik. Günde ya bir saat elektriğimiz vardı ya da yoktu. Su yoktu. Ekmek yoktu. Kamışlı`daydım. Okuldan sonra eve gidiyorum. Diyarbakırlı çocuklarla arkadaş olmak istiyorum ancak onlar benimle arkadaş olmak istemiyor. Arkadaşlarım yok. Suriyeliler de insandır. Biz onlar gibiyiz. Onlar da bizim gibidir.” dedi.

Diyarbakır Suriye Okulu Müdürü Samir Ahmet, kentteki Suriyeli mültecilerin yarısından fazlasının çocuk olduğuna dikkat çekti. Suriye`de yaklaşık 5 yıldır süregelen savaştan dolayı çocukların evsiz, gıdasız ve kimsesiz kaldıklarını belirten Ahmet, en çok hakları çiğnenen çocukların savaş mağduru çocuklar olduğunu söyledi.

Suriyeli çocukların uzun zamandan beri eğitim görmediklerini ifade eden Ahmet, “Suriye Okulu vesilesiyle çocukların geçen yıldan bu yana eğitim gördüklerini dile getirdi.

‘Çocuklar savaşta her şeyini kaybediyor`

Yeni Suriye okullarının açılmasıyla ilgili çalışmaların olduğunu söyleyen Ahmet,  çocukların savaştan dolayı her şeyini kaybederek buralara geldiğini ve bu durumun psikolojilerini de etkilediğini vurguladı.  

Çocukların psikolojik sıkıntılarının giderilmesi için çalıştıklarını kaydeden Ahmet, rehberlik dersi ve çeşitli etkinlikler ile çocukların üzerlerinden savaş psikolojisini üzerlerinden attıklarını söyeldi.

Diyarbakır`da sadece bir Suriye okulunun olduğunu hatırlatan Ahmet, “Okul servisi noktasında sıkıntı çekiyoruz. İsteğimiz bize çocuklar için servis tahsis edilmesidir. Çocukların özel servis tutmaya güçleri yoktur.” dedi.

‘Savaşın kazananı yoktur, kaybedeni ise çocuklardır`

Yaklaşık 2 seneye yakındır Suriye okulunda çalıştığını belirten Suriye Okulu Müdür Yardımcısı Ali Ali, “Biz istiyoruz ki, öğrencilerimiz sokaklarda, caddelerde sürtmesin. Okusun, adam olsun. Servis, sıkıntısı var. Eğer servisimiz olsaydı. Daha çok çocuk okula gelirdi.” diye konuştu.

Diyarbakır`da çok sayıda Suriyeli olduğunu ifade eden Ali, “Çocuklar, buraya okumak için geliyorlar. Okul okumayan çocuk gözleri kapalı gibidir. Burada hayat Suriyeli çocuklar için çok zordur. Ancak okumalıdırlar. Savaşın kazananı yoktur. Kaybedeni ise çocuklardır.” şeklinde konuştu. (M. Sıddık Bilge/Emrah Deniz - İLKHA)