KOAH`ın, sigara dumanı ile diğer zararlı gaz ve parçacıklara bağlı olarak gelişen havayollarının mikrobik olmayan iltihabın sonucu oluştuğunu söyleyen uzmanlar, KOAH`ı, özellikle 40 yaş ve üzerindeki hastalarda sigara içimine bağlı olarak ortaya çıkarak balgamın git gide nefes darlığıyla iç içe girme hali olarak tanımladılar.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yardımcı Doçent Doktor Levent Akyıldız KOAH hastalarının dikkat etmeleri gereken hususlara değinerek, hastaların mutlaka tedavi olmak için bir hekime görünmeleri gerektiğini söyledi.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yardımcı Doçent Doktor Akyıldız, KOAH hastalığının, kronik obstrüktif (tıkayıcı) akciğer hastalığının baş harflerinden oluştuğunu ifade ederek, “KOAH aslında iki hastalığı tanımlamakta kullanılır. KOAH, sigara dumanı ve diğer zararlı gaz ve parçacıklara bağlı olarak gelişen havayollarının mikrobik olmayan iltihabı sonucu oluşur. Bu iltihap, akciğerdeki küçük hava yollarının daralmasıyla 40 yaş ve üzerinde olan insanlarda sigara içimine bağlı ortaya çıkar balgamın git gide nefes darlığıyla iç içe gelmesi halidir."dedi.  

"En yaygın risk faktörü sigara dumanıdır"

KOAH`ın görülme sıklığının 40 yaş ve üstü yetişkinlerde görüldüğünü ifade eden Akyıldız, "Toplumumuzda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH vardır. Oysa 10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir. Bu durumda, ülkemizde bulunan 3-5 milyona yakın KOAH'lı hastanın sadece 300-500 bini kendisinde hastalık olduğunu bilmektedir. KOAH gelişimi için tüm dünyada en yaygın görülen risk faktörü sigara dumanıdır. Sigara içenler, içmeyenlere göre, daha fazla solunumsal şikâyetlere, daha fazla solunum fonksiyon kaybına ve daha yüksek KOAH ölüm oranlarına sahiptirler."ifadelerini kullandı.

"Sigara bağımlılığı tedavi edilebilen hastalıktır"

KOAH`ın ilerleyici bir hastalık olmasına karşı önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söyleyen Akyıldız, "KOAH`lı bir hastanın yapması gereken ilk iş sigarayı bırakmak amacıyla hekime başvurmasıdır. Sigara bağımlılığı tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bunun dışında, diğer zararlı toz ve dumandan uzak durulması, grip ve zatüre aşılarının yapılması ve nefes yoluyla alınan ilaç tedavisinin yanı sıra fiziksel aktivitenin önerilmesi ve uygulanmasının sağlanması; hem hastalık gelişimi, hem hastalığın ilerlemesi ve kötü sonuçlarının önlenmesinde önemli bir adımdır." İfadelerine yer verdi.

Hastalığın cinsiyeti gözetilmediğini ifadelerine ekleyen Akyıldız, "Toplumdaki sigara kullanımı alışkanlığı erkeklerde nispetten fazla olması nedeniyle erkeklerde daha fazla görülmektedir. Ancak kadınların bu hastalıktan azade olduğunu söyleyemeyiz. Onlarda da sigara kullanma oranı yükseldiğinde veya ısınmak için kullanılan sobalar nedeniyle kırsal kesimde bu hastalık görülür." diye konuştu. (Mustafa Kaynak / Yunus Sırat - İLKHA)