Mardin Artuklu Üniversitesi Düşünce Topluluğu, Artuklu Üniversitesi Rektörlük Binası`nda bulunan Vali Kılıçlar Salonu`nda “Yusuf`un üç gömleği” konulu bir konferans düzenledi.
Mardinlilerin yoğun ilgi gösterdiği konferans saat 19.00`da Kur`an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Ardından açılış konuşmasını yapan Mardin Artuklu Üniversitesi Düşünce Topluluğu Başkanı Askeri Kaya, bugüne kadar birçok konferans düzenlediklerini, bugün de Hz. Yusuf`un kıssasından hareketle “Yusuf`un üç gömleği” adlı konferans düzenlediklerini söyledi ve etkinliğe katılanlara teşekkür etti.
İlahi ve ezgiler seslendirildi
Açılış konuşmasının ardından Özlem Ajans Sanatçılarından Derviş Madsor, ilahi ve ezgiler seslendirdi. İlahi ve ezgilerin ardından konferansa konuşmacı olarak katılan Araştırmacı-Yazar Özkan Yaman, Yusuf`un Üç Gömleği konusu ve bu konudan çıkartılması gereken dersler ekseninde bir konuşma yaptı.
“Bu gömlek en son Yasin`in üzerindeydi”
Yaman, “Yusuf`un ilk gömleği, kardeşlerinin Yusuf`un üstünden çıkarıp yalancı kana bulayarak babalarına götürdükleri gömlektir. Sizler bu gömleğe mazlumiyet gömleği diyebilirsiniz, ama bu gömlek bela gömleğidir. Ben bu gömleğe umut gömleği diyorum. Bu gömleği ilk giyen Yusuf olmadığı gibi son olan da Yusuf olmayacak. Bizler bu gömleği Adem babamızın sülbündeyken yasak ağaçtan yiyerek giymişiz. Bu gömlek Habil`in sırtında kana bulandı ve o günden sonra hep kana bulandı. Bu gömlek Diyarbakır`da 3`üncü kattan atılan Yasin`in üzerindeydi. Yasin`in gömleği öyle bir gömlekti ki annesi ‘Gömleğinin kandan simsiyah olmuştu` diyor. Bu gömlek Yasin`in sırtında da kalmayacak ve kıyamete kadar el değiştirecek.” dedi.
“İffet gömleğine savaşa bugün bile devam ediliyor”
Hz. Yusuf`un bir diğer gömleğinin ise arkasından yırtılan iffet gömleği olduğunu kaydeden Yaman, bugün bile hala bu gömleğe hakaretler edildiğini söyledi. Yaman, “Bugün bu gömleğin adı çarşaftır, tesettürdür. Bu gömleğin adı hayadır, edeptir, İslam`ın şiarıdır. Ve bu gömleğe savaş bugün bile devam ediyor. Bu gömleği çıkaranlar ise hiçbir zaman iflah olmamışlardır. Bu gömlek Allah`a köleliğin ve kulluğun sembolüdür, Züleyha`ya değil…” diye konuştu.
Hz. Yusuf`un bir diğer gömleğinin ise Hz. Yakup`un gözünü açan istikamet gömleği olduğunu aktaran Yaman, bu gömleğin en ağır gömlek olduğunu, ateşten bir gömlek olduğunu söyledi.
“Bu gömlek; altında kaldığımız gömlektir”
Yaman sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu gömlek; selamımızı, ziyaretimizi, hediyelerimizi, muhabbetimizi azaltırken kardeşimizin üzerinden çıkartıp üzerine bol bol yalan dünyalıklar sürdüğümüz gömlektir. Bu gömlek; zindan kuyularında, Gazze`de ve nerede bir katliam varsa, nerede bir hicret, nerede bir sürgün ve nerede bir mazlumiyet varsa orada unuttuğumuz kardeşlerimizin üzerinden çıkardığımız gömlektir. Altında kaldığımız gömlektir.”
Konferans, konuşmanın ardından tekrar seslendirilen ilahi ve şiirin ardından sona erdi. (M. Salih Keskin - İLKHA)