Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürlüğünde görevli diyetisyen Özge Uygun, sürekli tıbbi bakım gerektiren ve kronik bir hastalık olan diyabet hakkında bilgilendirmede bulundu.
Diyabetin, vücutta kan şekeri yüksekliği anlamına geldiğini belirten Uygun, dünyada yaklaşık 382 milyon diyabet hastası olduğunu söyledi.
Son yıllarda Türkiye`de diyabet hastalığının hızla arttığına vurgu yapan Uygun, “Diyabet, vücutta pankreas adlı organdan yeteri kadar insülin sağlanamaması veya salgılanan insülinin vücutta yeterli düzeyde kullanılmaması sonucu ortaya çıkan, sürekli tıbbi bakım gerektiren kronik bir hastalıktır. Kan şekeri uzun süre yüksek kaldığı zaman göz, kalp, böbrek ve ayakta birtakım hastalıklara sebep olmaktadır. Yapılan araştırmalar Türkiye`de diyabetin 10 yıl içerisinde yüzde yüz oranında arttığını göstermiştir.” dedi.
“Diyabet daha çok beslenmeyle ilişkili bir hastalıktır”
Tip 1 ve tip 2 şeklinde 2 kısma ayrılan diyabetin daha çok beslenmeyle ilişkili bir hastalık olduğunu dile getiren Uygun, şunları söyledi: “Genetik kaynaklardan kaynaklandığı için tip 1 diyabeti şu an önleyemiyoruz ama tip 2 diyabeti beslenme tedavisi ve fiziksel aktivite gibi hayat tarzı değişiklikleriyle önleyebiliyoruz. Hareketsiz yaşam diyabete neden olan faktörler arasında yer alıyor. Diyabete yakalanmamak için beslenmemizde birtakım değişiklikler yapmamız gerekiyor. Örneğin 3 ana öğün, 3 ara öğün ya da 2 ara öğün tüketmeye özen göstermeliyiz. Kahvaltıyı atlamamalı, karbonhidratlı besinler tüketirken basit şekerlerden uzak durmalıyız. Beyaz şeker tüketilmemeli, çok unlu gıdalar tercih edilmemeli. Pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tüketilmeli. Ara öğünlerde yoğurt, ayran, peynir ekmek tarzı ya da meyve gibi besinler tercih edilmeli.”
“Günde en az 10 bin adım atmaya dikkat etmeliyiz”
Gün içerisinde yapılacak yarım saatlik yürüyüşlerin diyabete yakalanmamak için önemli olduğunu belirten Uygun, “Her gün yarım saat fiziksel aktivite yapmaya özen göstermeliyiz. Gün içinde en azından 30 dakikalık yürüyüşler bile bizim için çok önemli. Günlük en azından 10 bin adım atmaya dikkat etmeliyiz. Akıllı telefonlara indirilebilecek uygulamalar sayesinde attığımız adımları kontrol edebiliriz. Diyabetli kişilerin de beslenmelerine dikkat etmeleri çok önemli. Çünkü bunlarda kan şekeri düşüklüğü veya yüksekliği meydana geliyor. Bu nedenle ilaçların veya insülin kullanan bireyler için insülinin yanında mutlaka beslenme tedavisi ve fiziksel aktivite ilaçlar kadar etkilidir. Diyabetli kişilerin de bahsettiğim gibi bu özelliklere dikkat etmeleri gerekiyor.” ifadelerini kullandı. (Hamza Adiyaman/Emrah Deniz - İLKHA)