Sürücü Eğitimcileri Konfederasyonu Genel Başkanı İsmail Yılmaz, Türkiye'nin sürücü eğitiminin Avrupa Birliği (AB) standartlarına çıkartılmasının milli değerlerle bütünleşen bir anlayışla gerçekleştirileceğini ifade etti.
Sürücü Eğitimcileri Konfederasyonunca düzenlenen "Sürücü eğitiminde Avrupa Birliği standartları milli değerlerle bütünleştiriliyor" konulu çalıştayın açılış konuşmasını yapan Yılmaz, sektörün son üç yılda tarihi dönüşümler yaşadığını belirtti. Avrupa'nın 25-30 yılda geldiği mesafeyi iki üç yılda aldıklarını anlatan Yılmaz, biraz sancılı olmasına karşın sektör ve trafik eğitimini geleceği açısından olumlu bir dönüşüm yaşandığını vurguladı. Yılmaz konuşmasında, Türkiye'de ilk defa konulacak 'Trafik adabı' dersine de değindi.
"Sürücü kursu algısı değişti"
Sürücü kursu algısının toplumda 2-3 yıl öncesine kadar farklı bir boyutta olduğuna dikkati çeken Yılmaz, "Toplum bizi şoför seviyesinde algılıyordu. Şoförlüğü küçümsemiyoruz ama eğitim kurumlarını öyle görüyorlardı. İki, üç yıl içinde bu değişti. Saygınlığımız arttı. Artık göğsümüzü gere gere 'Sürücü kursu sahibiyiz' diyoruz" diye konuştu.
Trafik adabı dersi
İlerleyen aylarda trafik eğitimine yeni bir anlayış geleceğini belirten Yılmaz, "Türkiye'de ilk defa 'Trafik adabı' dersi konulacak. İnsanlar bilgisizlikten dolayı kaza yapmıyorlar. Kazalar trafik kültürünü önemsememekten kaynaklanıyor. Artık Milli Eğitim Bakanlığı`mız trafik kazalarına sebep olan agresifliği, paylaşmama düşüncesini müfredata koyuyor. Dünyada bir ilk ve devrim niteliğinde. Önümüzdeki günlerde yönetmelikle ilgili değişikler olacak. Kurumsallaşma için ne yapılacaksa bizler de elimizi taşın altına koyacağız” dedi.
Trafik Adabı dersinin 1 Ocak'tan itibaren uygulanmaya başlanacağını aktaran ve bu dersin meyvelerinin 10-15 yıl sonra alınacağını vurgulayan Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci de "Bu nesiller gelecekte sürücülerin şeklini ve niteliğini değiştirecek" diye konuştu.
AA