Sigara kullanımının yüzde 90 oranında etkili olduğu akciğer kanserinin günümüzdeki tedavisi, başarılı sonuçlar veriyor. Ağızdan hap şeklinde alınan ve hedefe yönelik etkisi bulunan akıllı ilaçların kullanılmaya başlanması, hastaların yaşam süresini önemli oranda artırmaktadır.

Memorial Sağlık Grubu Antalya Onkoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, “17 Kasım Dünya Akciğer Kanseri Günü” kapsamında, akciğer kanserinin tedavisindeki yeni gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Akıllı ilaçlar fark yaratıyor

Normal akciğer hücresinin dengesini bozan ve kanserleşmesine neden olan yollara yönelik geliştirilen akıllı moleküller (ilaçlar) sayesinde hastaların yaşamlarının uzadığını ifade eden Özdoğan, “Son derece kolay uygulanabilen antikor (aşı) niteliğinde ve kemoterapinin gücünü artırıcı özellikte damardan uygulanan ilaçlar kanserli hücreleri yok etmektedir. Kanserli hücrenin içine giren bu ilaçlar, bu hücrelerin canlı kalmasına neden olan ve anormalleşen yolları engelleme özelliğine sahiptir. Hap şeklinde ilaçlar sayesinde oldukça başarılı sonuçlar alınabilmektedir.” dedi.

Kişiye özgü yöntemler kullanıyor

Akciğer kanserinin tedavisindeki yeni gelişmelerin, küçük hücreli olmayan türünü ilgilendirdiğini belirten Dr. Özdoğan, bu gelişmeler sayesinde neredeyse hastaların yüzde 50’sinden fazlasına, daha doğru ve bireye özgü yöntemler ile tedavi olanağı sunulduğunu söyledi.

Akciğer kanseri hastanın, tümör dokusuna yönelik yapılacak kapsamlı genetik analizlerin de tedavi kararının en önemli belirleyicisi olduğunu ifade eden Özdoğan, “Genetik analizler sonrası akıllı ilaçlar ve yöntemler için uygun olan hastalarda kimi zaman kemoterapi uygulamaya bile gerek kalmadan, doğrudan bu küçük moleküller ile tedaviye başlanabilmekte ve olumlu sonuçlar alınabilmektedir.” dedi.

En önemli neden sigara

Akciğer kanserinin tedavisinde olumlu yöndeki gelişmelere rağmen, akciğer kanserine neden olan en önemli faktörün sigara olduğuna dikkat çeken Özdoğan, “Son yıllarda tedavide elde edilen başarı ve gelişmelere karşın, toplumun her kesimine düşen en önemli sorumluluk, akciğer kanserinin ortaya çıkmasında yüzde 90’ın üzerinde etken olan sigaranın yaşamdan çıkarılmasıdır. En iyi tedavi, hastalığın ortaya çıkmasının önlenmesidir.” dedi. (İLKHA)