Türkiye, 15-16 Kasım 2015 tarihleri arasında Antalya`da gerçekleştirilecek olan G-20 zirvesine ev sahipliği yapıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın başkanlığında yapılacak olan zirvede, küresel ekonominin mevcut durumu, sürdürülebilir büyüme, kalkınma ve iklim değişikliği, yatırım, ticaret ve enerji konuları tartışılacak. Ekonomik gündemin yanı sıra küresel terör ve mülteci krizi gibi siyasi konular da liderlerin gündeminde yer alacak.
1 Aralık 2014`te Avustralya`dan dönem başkanlığını devralan Türkiye`nin G20 Dönem Başkanlığı teması, “Kapsayıcı ve Sağlıklı Büyüme için Ortak Eylem” olarak belirlendi. Bu kapsamda zirvede ele alınacak konular üç öncelikli başlık altında toplandı: “Kapsayıcılık, uygulama ve yatırım.”
Türkiye dönem başkanlığında bir ilk: Kadın-20
Sağlam, sürdürülebilir ve dengeli bir büyümenin yanı sıra kapsayıcı büyüme de Türkiye`nin dönem başkanlığının en önemli hedeflerinden biridir. Türkiye bu hedefi ile gelir eşitsizliğinin giderilmesi, kadınların işgücü piyasasına katılımının artırılması, genç işsizliğinin azaltılması, gıda israfının önlenmesi, gıda güvenliğinin sağlanması ve enerjiye erişim gibi hem ulusal hem de uluslararası düzeyde ele alınması gereken bir kapsayıcılıktan söz etmektedir. Bu bağlamda, Türkiye dönem başkanlığında G20`ye bir yenilik getirilerek, kadınların sorunlarını ele almak ve küresel ekonomiye katılımlarını artırmak için ilk defa Kadın-20 (W20) açılım grubu kurulmuştur. Kadın-20, kadınların sorunlarını ulusal ve küresel platformlarda ele almak ve kadına karşı şiddetin ve ayrımcılığın önlenmesi, fırsat eşitliğinin yaygınlaştırılması ve kadın işgücünün adil ve etkin bir şekilde istihdamı için projeler geliştirecek ve liderlere tavsiyelerde bulunacak.
Gıda kaybını ve israfını azaltmaya yönelik küresel çabalara destekleri ifade etmek adına 6-8 Mayıs 2015 tarihlerinde G20 Tarım Bakanları toplantısı yapılmış ve Antalya Zirvesinde liderlere sunulmak üzere Gıda Güvenliği ve Sürdürülebilir Gıda Sistemleri G20 Eylem Planı hazırlanması çağrısında bulunulmuştur. G20 tarihinde ilk Enerji Bakanları toplantısı da yine Türkiye`nin dönem başkanlığında 2 Ekim 2015`te İstanbul`da düzenlenmiştir. Dünya genelinde 1,1 milyar insanın elektrikten mahrum olduğu ve bu insanların 650 milyonunun Sahra-Altı Afrika`da yaşıyor olması nedeniyle enerjiye erişim problemlerine vurgu yapılması açısından bu toplantı önem arz etmektedir. Genç işsizliğinin azaltılması noktasında ise G20 ülkeleri, düşük beceri seviyesine sahip veya kayıt dışı sektörde istihdam edilen gençlerin sayısını, 2025 yılına kadar yüzde 15 oranında azaltmayı taahhüt etmiştir.
G20 Antalya zirvesinin diğer ana gündem maddesi, ‘uygulama`dır. Ulusal ve küresel alanda güçlü bir büyümenin sağlanması ve hedeflere ulaşılabilmesi için alınan kararların ve taahhütlerin etkili bir biçimde yerine getirilmesi gerekmektedir. Türkiye`nin de aralarında bulunduğu G20 ülkeleri, 5 yıl içinde küresel ekonomik büyümeyi yüzde 2,1 oranında arttıracaklarını taahhüt etmişlerdir. Bu oran küresel ekonomiye 2 trilyon ABD dolarında ilave katkı sağlayacaktır. Büyüme stratejilerinin nasıl uygulandığını gösteren somut bir takvim Antalya zirvesinde sunulacak olup ve verilen taahhütlerin yerine getirilmesi için takip-izleme mekanizmaları geliştirilmiştir.
Küresel büyüme potansiyelinin artırılması ve yeni istihdam yaratılabilmesi için yatırım konusu, Antalya Zirvesinin öncelikli gündem maddelerinden biridir. Dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 60-70`ine istihdam sağlayan KOBİ`lerin, küresel ekonomiye entegrasyonu, güçlenmesi ve finans kaynaklarına erişimi de dönem başkanlığımız süresince etraflı bir şekilde ele alınmıştır. Bu bağlamda Türkiye bir ilke imza atarak ilk defa Küresel KOBİ Forumu`nu kurmuştur. Bu forum marifetiyle KOBİ`lerin ulusal ve uluslararası düzeyde desteklenmesi için ne tür adımların atılabileceği de ele alınmıştır.
Liderler Genç-20`ye kulak verecek
İlk kez Türkiye`nin dönem başkanlığında kurulan Kadın 20`nin yanı sıra, İş 20, Emek 20, Sivil Toplum 20, Düşünce Kuruluşları 20 ve Genç 20 de Antalya Zirvesine katılacak açılım grupları arasında yer almaktadır. Özellikle Genç-20, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde gençlerin sorunları, genç istihdamının arttırılması, eğitim ve gençlerin dünya barışına katkısı konuları etrafında önemli çalışmalar yaptı. Açılım gruplarının sonuç bildirgeleri Antalya`da liderlere sunulacaktır.
Gelişmiş ve yükselen ekonomilerin aynı masada bir araya geldiği bu forum, aynı zamanda siyasi meselelerin de ele alınması açısından önemli bir fırsat sunmaktadır. 2013`te Rusya`nın St. Petersburg şehrinde gerçekleştirilen zirvede Suriye krizi ele alınmış ve kimyasal silahların önlenmesine yönelik tedbirler üzerinde durulmuştu. Geçen yıl Avusturalya`nın Brisbane şehrinde yapılan toplantıda Ukrayna krizi ve Kırım meselesi ele alındı. Suriye krizi ve onunla bağlantılı olarak derinleşen mülteci krizi, bu yıl Antalya Zirvesinde müstakil bir oturumda ele alınacak. Ekonomik ve siyasi sorunların iç içe olduğu bir dünyada savaş, terör, mülteciler, adalet ve ekonomik daralma konularını birbirinden ayrı düşünmek elbette mümkün değil. Kaldı ki Ukrayna`dan Suriye`ye, Irak`tan Libya`ya siyasi çatışmaların ve savaşların bölge ve dünya ekonomisine olan maliyeti her yıl yüz milyarlarca doları bulmaktadır.
Antalya Zirvesinde ele alınacak bir diğer önemli konu iklim değişikliği meselesidir. Sera gazı salınımlarının düşürülmesi ve küresel ısınmanın azaltılması amacıyla Birleşmiş Milletler çatısı altında yürütülen çalışmalar, Antalya`da müstakil bir oturumda ele alınacak. Bu oturum ay sonunda Paris`te yapılacak olan BM İklim Değişikliği Zirvesi öncesi adil ve uygulanabilir bir hareket planı oluşturulması açısından da önem arz ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta BM Genel Sekreteri, Fransa Cumhurbaşkanı, Almanya Şansölyesi, Peru Devlet başkanı ve Malta Başbakanı`nın katıldığı bir telekonferansta Türkiye`nin konuyla ilgili görüşlerini paylaştı. Türkiye doğal gaz kullanımının yaygınlaşması, çölleşmeyle mücadele ve hava kirliliğinin önlenmesi gibi son yıllarda aldığı tedbirler sayesinde iklim değişikliğiyle mücadele konusunda güçlü bir konumda bulunuyor.
G20 ülkeleri, dünya ekonomisinin yüzde 85`ini, dünya ticaretinin yüzde 75`inin ve dünya nüfusunun da üçte birini oluşturmaktadır. Bu sene Antalya`da yapılacak olan zirveye Azerbaycan, İspanya, Malezya, Senegal, Singapur ve Zimbabve de konuk ülke olarak katılacak. Zirvede, küresel ekonomik esnekliği artırmak, ticaret ve yatırımı desteklemek, yeni iş imkânları yaratmak, düşük gelirli ülkelere yardım etmek, küresel terörün her türlüsü ile savaşmak, büyüyen iklim değişikliği tehdidine ve mülteci krizine çözüm yolları aramak için oluşturulacak olan yol haritasına zemin hazırlanması amaçlanmaktadır. 2008`den bu yana atılan adımlar, küresel krizin etkilerinin giderilmesi ve özellikle de küresel finans sisteminin daha dayanıklı hale getirilmesinde önemli bir rol oynamıştır. Bu anlamda G20 zirvesinin çıktıları ve taahhütlerin yerine getirilmesi için oluşturulan mekanizmalar önemlidir. Küresel sorunlar, küresel cevaplar gerektirmektedir. Bu ilkeden hareketle Antalya Zirvesi`nin bütün insanlık için “ortak iyi” çabalarına önemli bir katkı sunacağına inanıyoruz.
İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı. İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü'nden mezun oldu. Doktorasını George Washington Üniversitesi'nde beşeri bilimler ve mukayeseli felsefe alanında tamamladı. College of the Holy Cross, Georgetown ve Bilkent Üniversitelerinde İslam düşüncesi ve İslam-Batı ilişkileri üzerine dersler verdi. SETA (Siyaset, Ekonomi ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı) Kurucu Başkanı, Kamu Diplomasisi Koordinatörü ve Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı olarak görev yaptı. Kalın'ın İslam felsefesi, İslam-Batı ilişkileri ve Türk dış politikası üzerine kitap ve makaleleri bulunuyor.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın/Al Jazeera