Seçimden sonra yeniden gündeme gelen Yeni Anayasa tartışmalarını değerlendiren Hukukçu-Yazar Hüseyin Kurşun, 1982'den bu yana yürürlükte olan ve tamamen askeri karakter taşıyan Anayasanın sivil hale getirilmesi gerektiğini söyledi.
Daha özgürlükçü bir anayasanın derhal yapılması gerektiğini belirten Kurşun, seçim sonuçları başta olmak üzere Türkiye gündemi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye’nin çok partili siyasi hayatında bir ilk yaşandığını belirten Kurşun, “Biliyorsunuz daha önce de tek başına birkaç dönem iktidar olmuş partilerde vardı. Biz şunu görüyorduk o dönemlerde iktidar partisinin oyu düştüğünde bir daha yükselmiyordu. Bir daha iktidar olma şansını yitiriyordu. Buna örnek olarak ANAP, DYP ve Saadet Partisini gösterebiliriz. Fakat bu seçimlerde gerçekten bir ilk yaşandı. Türkiye’ de koalisyon dönemi başladı derken AK Parti daha önceki oy oranını yüzde 9 civarında artırarak tek başına iktidar oldu.” dedi.
Türkiye’de etnik kimlikli siyasetin halk tarafından rağbet görmediğini belirten Kurşun, halkın etnik temelli bir ayrıştırmayı istemediğini belirterek, “Biliyorsunuz 7 Haziran seçimde HDP yüzde 13 oy oranına sahipti. MHP yüzde 16 oy oranına sahipti. Fakat 1 Kasım seçimlerinde bu iki partinin oyunda çok ciddi bir düşüş yaşandı. Burada şunu görüyoruz. Halkımız artık etnik temelli bir siyaseti bir tarafa itti. Yani etnik temelli bir siyaset istemiyor. Gerek 7 Haziran ve 1 Kasım tarihleri arasında Doğuda ve Batıda yaşanan olaylar kargaşa ortamı halkı sağduyulu bir şekilde AK Partiye oy vermeye yöneltti. Bu da şu anlama geliyor, halk huzur istiyor, halk barış istiyor. Etnik temelli bir ayrıştırmayı istemiyor. Bu yönde siyaset yapan partileri istemiyor.” ifadelerini kullandı.
Başkanlık sisteminin oturabilmesi için parlamentoda görüşülmesi gerekirse referanduma sunulması gerektiğini söyleyen Kurşun, 82 Anayasasının büyük oranda değiştirilmesini ve Başkanlık sistemi getirildiği takdirde Anayasanın da Başkanlık sistemiyle uyumlu hale getirilmesi gerektiğini söyledi.
Kurşun, “82 Anayasasından bu tarafa yürürlükte olan ve tamamen askeri karakter taşıyan bir Anayasanın sivil hale getirilmesi gerekiyor. Biliyorsunuz Türkiye’de darbe dönemleri sona ermiştir. Askeri vesayet ortadan kalkmıştır. Özelikle 8 yıldır Türkiye sivil idare tarafından yönetilmektedir. Dolayısıyla daha özgürlükçü bir anayasanın derhal yapılması gerekiyor.” dedi.
Cezaevlerinde Anayasa mağduru insanlar var
Türkiye’de şuanda cezaevlerinde salt düşüncesini ifade ettiğinden dolayı herhangi bir terör örgütüyle suçlanıp mahkûm edilen birçok mağdur olduğuna dikkat çeken Kurşun, yeni yapılacak Anayasada bir takım düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade ederek şöyle devam etti: “Bu anlamda şuanda da bir sürü Müslüman cezaevindedir. Sadece mütedeyyin Müslümanlar değil tabi solcusu da olabilir, başka görüşlü insanlar da olabilir. Haksız yere salt düşüncesini ifade ettiğinden dolayı herhangi bir terör örgütüyle suçlanıp mahkûm edilen bir çok mağdur var. Dolayısıyla ben bunlara Anayasa mağduru diyorum. Aynı zamanda terörle mücadele yasası mağduru diyorum. Dolayısıyla bu noktada yeni yapılacak Anayasada bir takım düzenlemelerin yapılması gerekiyor.”
Terör örgütü listesine alınan Fethullah Gülen hareketinin yaşattığı mağduriyetlerin de giderilmesi gerektiğini ifade eden Kurşun, “Dolayısıyla yargı ve emniyeti elinde bulunduran bu yapının yapmış olduğu gözaltılar yapmış olduğu yargılamalar bunların talimatıyla hareket eden emniyet görevlileri ve yargıçların vermiş olduğu kararların dosyaların tekrar raflardan indirilmesi ve Anayasa Mahkemesine gönderilmesi gerekiyor. İnanıyorum ki bu şekilde yeniden yargılama yolu da açılacaktır. Çünkü davanın temelini oluşturan fezleke, mahkeme zabıtları, delilerin değerlendirilmesi tamamen hukukun gereklerine göre değil illegal bir yapının bir terör örgütü dediğimiz FETÖ’nün elemanları, bürokratları ve yargıçları tarafından önermiştir. Dolayısıyla hükümet tarafınca bu dosyaların arşivlerden çıkarılması ve yeniden yargılamanın önünün açılması gerekiyor.” şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)