Paralel Devlet Yapılanması'nın "Selam Tevhid" soruşturmasında kumpas yaptığına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında hakkında "darbeye teşebbüs etmek" ile "silahlı terör örgütü kurmak veya yönetmek" suçlarından yakalama ve gözaltı kararı çıkarılan eski Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'nın yaklaşık iki aydır adreslerinde bulunamadığı belirtildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği'nce Ekrem Dumanlı hakkında çıkarılan yakalama ve gözaltı kararı, 18 Eylül'de İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne gönderildi.

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü de bunun üzerine Dumanlı'yı gözaltına almak için çalışma başlattı. Ekipler, Dumanlı'nın evi ile bulunabileceği adreslerde önlem aldı.

Paralel Devlet Yapılanması'nın, 2009'da düzenlenen Tahşiye soruşturmasında kumpas kurduğu ve usulsüzlükler yaptığı iddiasıyla yürütülen soruşturmada gözaltına alınan ve yurt dışına çıkış yasağı getirilerek serbest bırakılan Ekrem Dumanlı, yaklaşık 2 aydır süren çalışma kapsamında bulunamadı. Ekiplerin, Dumanlı'yı yakalama çalışmaları devam ediyor.

"GÜLEN'İN TALİMATINI ÖRGÜT ÜYELERİNE ULAŞTIRDI"

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan tarafından emniyete gönderilen yazıda, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen "Selam Tevhid'de kumpas" soruşturması kapsamında, çok sayıda siyasetçi bürokrat, akademisyen, gazeteci-yazar, iş adamı, devletin üst kurumlarında çalışan görevli, danışman, vakıf başkanı ve üyeleri hakkında usulsüz şekilde işlemler yapıldığı belirtilerek, bunları gerçekleştiren şüphelilerin, "Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin bazı resmi kurumlarını ve Türkiye Cumhuriyeti 61. Hükümeti görevlilerini, kurgusal bir terör örgütü ile irtibatlandırmak suretiyle görevini yapamaz hale getirmeyi amaçladıklarının anlaşıldığı" kaydedildi.

Usulsüz işlem yapan şüphelilere yönelik İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma başlatıldığı bilgisi verilen yazıda, soruşturma kapsamında Ekrem Dumanlı hakkında, "silahlı terör örgütü kurmak veya yönetmek, siyasi ve askeri casusluk ile Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya ve görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlarından yakalama-gözaltı kararı çıkarıldığı bildirildi.

Dumanlı'nın, "24 Şubat 2014'te hakkında yakalama kararı çıkarılan FETÖ/PDY terör örgütü lideri Fethullah Gülen'in talimatlarını örgüt üyelerine ulaştırdığı ve örgütün kurgusu doğrultusunda kamuoyu oluşturduğunun tespit edildiği" aktarılan yazıda, Dumanlı'nın, ağırlaştırılmış müebbet cezası öngörülen Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 312/1. maddesine göre, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebir ve şiddet kullanarak ortadan kaldırmaya veya görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs" ile 22,5 yıla kadar hapis cezası öngörülen TCK'nın 314/1. maddesi uyarınca "suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurmak veya yönetmek" suçlarından "yakalanması, hakkında gözaltı işlemi uygulanması" kararı alındığı belirtildi.

Yazıda, Dumanlı'nın İstanbul dışında yakalanması durumunda, yol süresi de dikkate alınarak, İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne teslim edilmesi yönünde karar verildiği aktarıldı.

TAHŞİYE SORUŞTURMASINDA ADLİ KONTROLLE SERBEST BIRAKILMIŞTI

Hakkında yakalama ve gözaltı kararı bulunan Ekrem Dumanlı, Paralel Devlet Yapılanması'nın, 2009'da düzenlenen Tahşiye soruşturmasında kumpas kurduğu ve usulsüzlükler yaptığı iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında 14 Aralık 2014'te İstanbul'da gözaltına alınmıştı. Dumanlı, 18 Aralık'ta hakkında yurt dışına çıkış yasağı konularak serbest bırakılmıştı.

Ekrem Dumanlı, 5 Ekim'de de Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği görevinden ayrılmıştı.

GÜLTEKİN AVCI TUTUKLANMIŞTI

"Selam Tevhid'de kumpas" soruşturması kapsamında, eski Cumhuriyet Savcısı ve Bugün gazetesi yazarı avukat Gültekin Avcı, hakkında "darbeye teşebbüs ve suç örgütü kurmak" suçları kapsamında çıkarılan yakalama ve gözaltı kararı sonrası 18 Eylül'de İzmir'de gözaltına alınmıştı.

"Fetullah Gülen'in talimatlarını örgüt üyelerine ulaştırdığı ve örgütün kurgusu doğrultusunda kamuoyu oluşturduğu" iddiasıyla gözaltına alınan Avcı, gözaltına alınan 2 emniyet müdürü, 2 başkomiser, 1 komiser ve 1 polisle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na sevk edilmişti.

Savcılığın tutuklama istemiyle sevk ettiği şüphelileri sorgulayan İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği, 21 Eylül'de Gültekin Avcı ile 3 emniyet personelinin tutuklanmasına, diğer 3 şüphelinin adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar vermişti.

"SELAM TEVHİD'DE KUMPAS" SORUŞTURMASI DEVAM EDİYOR

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan, "Selam Tevhid'de kumpas" soruşturması kapsamında aralarında firari şüpheliler Fetullah Gülen ve Emre Uslu, eski emniyet müdürü Yurt Atayün'ün ile muvazzaf subaylarında da bulunduğu 122 şüpheli hakkında 10 bin 529 sayfalık iddianame hazırladı.

Şüphelilerin tümü hakkında, ''Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edilen iddianame, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından onaylandıktan sonra terör ve örgütlü suçlardan sorumlu İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

İddianamede, 48 şüphelinin, "devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması talebinde bulunulurken, şüpheliler Gülen ve Uslu ile Atayün'ün, "Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme, özel hayatın gizliliğini ihlal etme, hukuka aykırı kişisel verileri kaydetme, resmi belgede sahtecilik, suç uydurma, devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama, suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme, hukuka aykırı olarak kişiler verileri kaydetmek'' suçlarından ayrı ayrı 67,5 yıla kadar, diğer şüphelilerin de benzer suçlardan değişen oranlarda hapis cezalarına çarptırılmaları istendi.

AA