1 Kasım  milletvekili seçimlerinde tek başına iktidar olan AK Parti`den, halkın ciddi beklenti ve istekleri olduğuna dikkat çeken Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Van Şube Başkanı Kerem Baynal ile Gazeteci Yazar Abdulhelim Almalı, bu taleplerin ancak yeni bir anayasa ile yerine getirilebileceğini belirtti.

“Hala darbe anayasası ile yönetiliyoruz”

Yeni anayasanın toplumun inancına ve kimliğine uygun sivil bir anayasa olması gerektiğinin altını çizen MÜSİAD Van Şube Başkanı Kerem Baynal, “Biz halen bir darbe Anayasası ile yönetiliyoruz. Her ne kadar birçok maddesi değiştirilmiş olsa da, netice itibarıyla halen darbe anayasası olarak anılıyor. Yeni anayasa askeri vesayetten uzak sivil bir anayasa olması gerekir. 2015 yılında darbe anayasasının ismini bile söylemek çok abes kaçıyor. Türkiye gibi önemli bir ülkede sivil anayasa bütün halkların kendilerini içerisinde görmüş olduğu bir anayasa olmalı, kısa olmalı, anlaşılır olmalı ve denetim mekanizması şeklinde olmalıdır. Yani çok uzun, anlaşılır olmayan, maddeleri birbirine kırışmış bir anayasa olmamalı. Burada önemli olan bir husus da ‘Herkesin bu benim anayasamdır` diyebilmesidir. Özellikle İslami değerlerin ön plana alındığı ve insan merkezli bir anayasa olmalıdır.” dedi.

“Yeni anayasa herkesin kendisini içinde bulduğu bir anayasa olmalı”

Yeni anayasanın topluma ve insana katkılarının tartışılması gerektiğini de ifade eden Baynal, “Anayasanın her bir maddesinde şu sorular sorulmalı; ‘Bir insan olarak bize ne kadar katkı sunuyor. İnsani değerlerimizi ne kadar yükseltiyor. Ne kadar bizi mutlu ediyor?` Yani anayasanın ırklarımıza ya da milletlere yakınlığından ziyade, insani değerlerin ön planda tutulup tutulmadığı kısmı göz önüne alınmalı. Kısacası yeni anayasa herkesin kendisini içinde bulduğu bir anayasa olmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Baynal, yeni anayasanın ekonomik anlamda da bir rahatlama getireceğini sözlerine ekledi.

“Toplumda inançsal bir anayasa beklentisi ağırlıktadır”

Ak Parti`nin bu dönemde en önemli görevinin yeni Anayasa çalışması olduğunu aktaran Gazeteci Yazar Abdulhelim Almalı ise, “Anayasa biliyorsunuz toplumsal mutabakatın yazılı metin haline dönüşmesidir. Topluma baktığımızda, toplumda inançsal bir anayasa beklentisi ağırlıktadır. Yani inançları da ön planda tutan bir anayasa sadece bir takım maddi materyalleri değil inancı ve manevi değerlerini de ön plana çıkaracak olan bir anayasa yapılmalı, ki toplumun beklentisi de bu yöndedir.” İfadelerini kullandı.

Ak Parti`nin üst düzey yöneticilerinin zaten halkın isteklerine yabancı olmadığını da sözlerine ekleyen Almalı, 28 Şubat mağdurlarına tüm haklarının iade edilmesi ve inançsal anlamda verilen hakların anayasal güvence altına alınması gerektiğini vurguladı. (Murat Dalgın-İLKHA)