26. dönem milletvekillerini belirlemek için 54 milyon 49 bin 940 seçmen, 175 bin 6 sandıkta oy kullanacak. Oy verme işleme Doğu ve Güneydoğu`da saat 07.00'den itibaren başladı. Batı illerindeki seçmenler ise saat 08.00`dan itibaren oy kullanmaya başlayacak.
Oy verme işlemi Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkâri, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Dersim, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde 07.00-16.00 saatleri arasında, bu illerin dışında kalan illerde ise 08.00-17.00 saatleri arasında yapılacak.
Seçmen bilgi kartı veya YSK'nın internet sitesinden oy kullanacağı yeri ve sandık numarasını öğrenen seçmenler, TC kimlik numarası bulunan resmi nitelikteki belgeler ile oy kullanabilecek.
16 siyasi partinin yarışacağı seçimde pusulalarda parti amblemlerinin yanı sıra bağımsız adayların isimleri de yer alacak. Seçmenler, tercih ettiği parti veya adayların isimlerinin altındaki daireye 'evet' mührünü basacak.
Seçimde kimler oy kullanamayacak?
İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Adres Kayıt Sistemi`nde (MERNİS) yer almayanlar, haklarında kısıtlama kararı kesinleşenler, kamu hizmetlerinden yasaklı olanlar, silah altında bulunan er ve erbaşlarla askeri öğrenciler ve taksirli suçlar dışında, kasıtlı suçlardan cezaevinde bulunan hükümlüler oy kullanamayacak.
Öte yandan yurt dışı temsilciliklerinde oy kullanma süresi daha önce sona ererken, gümrük kapılarında ise oy kullanma bugün sona erecek.
Seçim günü yasakları kapsamında bugün saat 06.00'dan 24.00'e kadar alkollü içki satılamayacak, içkili ve umumi yerlerde alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak, eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek.
Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka kimse silah taşıyamayacak. Radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00'e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak. Radyolarda ve her türlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatleri arasında ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek.
Bütün yayınlar saat 21.00'den sonra serbest olacak ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.
Oy verme işlemlerinin sona ermesinin ardından yurtdışı oyları da Türkiye`de kullanılan oylarla eş zamanlı olarak sayılmaya başlayacak. (İLKHA)