PKK'nın Suriye'deki uzantısı Demokratik Birlik Partisi (PYD) üzerindeki ABD-Rusya rekabeti artıyor. Her iki ülke de DAEŞ'le karadan mücadele planlarını PYD üzerine kuruyor. Örgüt ise iki güç arasındaki rekabetten istifade ederek daha fazla yardım almanın peşinde. PYD'nin fırsatları kazanıma dönüştürürken kırmızı çizgileri ihlal etmesi, Türkiye'nin tepkisinin sürmesine neden olacak.
PYD, Suriye'de iç savaş başladığından bu yana "üçüncü yol" olarak tabir ettiği bir politika takip etti. Örgüt, Suriye`de yaşanan çatışmaları "Araplar arası" bir mücadele olarak niteledi ve doğrudan taraf olmayarak, kendi yerel çıkarlarına odaklandı. Savaşın derinleşeceği ve zaman içinde yerel güçlerin öne çıkacağı düşüncesinden hareketle kendi idari, siyasi, askeri ve ekonomik altyapısını güçlendirmeye çalıştı. Suriye içi ve dışı aktörlerle ilişkilerini belirlerken de sadece "özerk Kürt" bölgesi kurulmasına ne kadar hizmet edeceği hesabından yola çıktı. Bu çerçevede Suriye rejimi ile kurmuş olduğu "özel ilişki" Kürt nüfusun yoğun yaşadığı bölgelerde PYD`nin önünün açılmasına hizmet etti. Ancak yine de hiçbir aktörle kalıcı, stratejik düzeyde ilişki geliştirmedi.
DAEŞ'in yükselişi de PYD`ye yeni fırsat alanları sundu. PYD için DAEŞ'e karşı mücadelede yer almak, uluslararası alanda meşruiyet sağlama ve destek almanın araçlarından biri haline dönüştü. Bu anlamda ABD ve PYD arasında özel bir ilişki oluştu. PYD, DAEŞ ile mücadelede ABD'nin en önemli müttefiki haline geldi. ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin DAEŞ'e saldırılarının büyük çoğunluğu, Kobani'de PYD`ye destek için düzenlendi.
ABD'den PYD merkezli bir strateji kurdu
Bu ayın başında ABD, eğit-donat programının planlandığı gibi işlememesi üzerine yeni stratejisini PYD'ye daha ağırlıklı bir rol üzerine kurdu.
Rusya'nın devreye girmesi ABD'nin PYD'ye desteğini artıyor
Rusya, PYD ile ilişkilerini geliştireceğinin sinyallerini Suriye'deki hava saldırılarına başlamadan iki gün önce Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Birleşmiş Milletler Genel Kurulu`ndaki konuşmasında verdi. Putin, sadece rejim ordusu ve Kürtlerin gerçek anlamda DAEŞ`a karşı mücadele ettiğini savundu.
PYD'nin beklentisi, ABD'nin yardımlarının sürdüğü bir zamanda Rusya'dan da etkili askeri yardımlar alabilmek.
Örgüt bir taraftan da Rusya ile işbirliğini derinleştirmeye hazır olduğu mesajlarını vererek ABD'nin kendisine olan ilgisini artırmak istiyor. PYD böylece iki büyük güç arasındaki rekabetten fırsat kolluyor.
ABD ve Rusya'nın ilgisi, PYD'nin gerekli gördüğünde bir ülkeyi diğerine karşı koz olarak kullanabilmesini de sağlayacak.
PYD'nin Türkiye ve muhaliflerden alacağı tepkiler
Örgütün, ABD'den sonra Rusya ile de güçlü işbirliği arayışının nedenlerinden biri de Türkiye'nin müdahalelerine karşı koruma sağlamak. PYD böylece Suriye'nin kuzeyinde Türkiye-Suriye sınırı boyunca ilerlemeyi ümit ediyor.
AA