Gaziantep Ticaret Borsası tarafından Türkiye`nin çeşitli illerinden gelen zeytin üreticileri ve zeytinyağı işletmecilerine yönelik ‘ Zeytinyağı Tadım Eğitimi` düzenlendi. Zeytinyağının duyusal analizinin yapım aşamaları hakkında uygulamalı bilgiler verildi.

GTB Konferans salonunda düzenlenen, “ Zeytinyağı Tadım Eğitiminin” açılış konuşmasını yapan GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Gaziantep`te antepfıstığından sonra en fazla üretimi yapılan ürününün zeytin olduğunu ifade etti.

Halk dilinde ölümsüz ağaç olarak nitelendirilen ve tarihin her döneminde barışın simgesi kabul edilen zeytinin aslında en eski ana vatanlarından birisinin Güneydoğu Anadolu Bölgesi olduğuna dikkat çeken Tiryakioğlu, “ Yapılan araştırmalara göre zeytinin gen merkezi Güneydoğu Anadolu Bölgesi olarak tespit edilmiştir. Bu nedenle sağlık dostu zeytinin yurdumuzun ve dünyanın birçok noktasına bölgemizden yayıldığını söyleyebiliriz.”dedi

Antepfıstığından sonra Gaziantep ve bölge çiftçisinin en fazla rağbet gösterdiği ikinci ürünün zeytin olduğuna vurgu yapan Tiryakioğlu, “Kentimizde on binlerce aile zeytin üreticiliğinden gelir elde ederek yaşamını idame ettirmekte. Bu nedenle zeytin, gerek üreticimiz, gerekse de sanayicilerimiz açısından büyük bir önem arz etmekte. Her ne kadar zeytin denilince akla Akdeniz ve Ege bölgeleri gelse de, zeytin üretiminde Gaziantep ve ilçelerinde son yıllarda dikilen yeni zeytin fidanlarıyla önemli bir atılım gerçekleştirildi. Ayrıca en fazla zeytinyağı ihracatını gerçekleştiren firmada borsamız üyesidir. Amacımız zeytin ve zeytinyağı üretiminde kentimizi daha da yukarılara taşımak.”olduğunu söyledi.

Hak ettiğimiz yerde değiliz

Türkiye`nin zeytin yetiştiriciliği ve zeytinyağı kullanımı konularında dünya sıralamasında hak ettiği yerde olmadığını kaydeden Tiryakioğlu, “Ülke olarak bu ürünümüzü geçmiş zamanlarda maalesef istenilen seviyede dış piyasalara taşıyamadık ve pazarlayamadık. Şu anda dünya pazarlarında özellikle zeytinyağı sektöründe ciddi bir rekabet yaşanmaktadır. Bu pazarlarda yaşanan en büyük sorunumuz ise kalite standardımızın oluşmaması olarak göze çarpıyor. Bu nedenle zeytin üreticiliğinin geliştirilmesi ve zeytinde kalite standartlarının belirlenmesi noktalarında hepimize ciddi görevler düşmekte.”ifadelerini kullandı.

Tiryakioğlu, konuşmasında ayrıca Gaziantep Ticaret Borsasının zeytinde UR-GE ve lisanslı depoculuk konularında yürüttüğü çalışmalar hakkında da bilgiler verdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan ise konuşmasında zeytinyağı sektörünün paketleme konusundaki sıkıntılarını ve eksiklilerini dile getirdi.

Karayılan, “Yağımızın kıymetini tam olarak bilmiyoruz. Sektörde paketleme konusunda sıkıntılar var. Zeytinyağı bu kadar değerli ve önemli iken tenekelerde özensiz bir şekilde satılmasını doğru bulmuyorum. Paketlemelerin çok daha özel ve göze hoş görünür bir şekilde yapılması gerekiyor.”dedi.

Zeytinyağı tadım eğitimi

Konuşmalarından ardından geçilen zeytinyağı tadım eğitiminde Zeytin Dostu Derneği Tadım Uzmanı Birsen Pehlivan tarafından katılımcılara duyusal analiz eğitimi verildi.

İyi bir zeytinyağının önce burnu ikna etmesi gerektiğini belirten Pehlivan, ” Zeytinyağını kokladığınızda sizde taze zeytin meyvesi kokusu ve bunun yanında taze meyve, sebze, otlar, baharatlar gibi çeşitli kokular ile birlikte hoş bir izlenim bırakıyorsa kusursuz bir zeytinyağı ile karşı karşıyasınız demektir.” ifadelerinde bulundu.

Zeytinyağının olumlu özellikleri ve kusurları hakkında da bilgiler veren Pehlivan,  eğitimin son bölümünde ise iyi bir zeytinyağının duyusal analizle nasıl anlaşılacağını katılımcılara zeytinyağı tadımıyla uygulamalı olarak anlattı.

Eğitim, katılımcılara sertifika verilmesi ve hatıra fotoğrafı çekiminin ardından sona erdi. (İLKHA)