Cenevre merkezli Alkarama insan hakları örgütünün Mısır sorumlusu Ahmed Mufrih tarafından yapılan yazılı açıklamada, Sisi'nin cezaevleriyle ilgili kanunda dün gerçekleştirdiği değişikliklerin "şeffaf" olmadığı belirtilerek, değişiklikler, "Mısır'ı bağlayan uluslararası anlaşmalarına aykırı ve baskıcı" olarak nitelendirildi.
Kanunda daha önce yer almayan "telekonferanslı görüşme" imkanı eklenmesine rağmen, disiplin cezaların azaltılması yerine yapılan değişiklikler sonucunda 4'ten 6'ye çıkarıldığına ve tek başına hücre hapsi cezasını kaldırmak yerine 15 günden 30 güne çıkarıldığı kaydedilen açıklamada, tutuklu veya gözaltındakilerin kaç kez hücre hapsiyle cezalandırabileceğinin de belirtilmediğine dikkat çekildi.
Açıklamada, yapılan değişiklikler sonucunda "yüksek güvenlikli özel oda" adı altında tutuklu veya gözaltındaki kişilerin gerekçe gösterilmeksizin 30 günlüğüne konulabileceği yeni bir hücrenin ihdas edildiği, söz konusu uygulamanın suistimale açık olduğu ve İçişleri tarafından tehdit amaçlı kullanılabileceğine işaret edildi.
Değişikliklerin en tehlikelisinin ise emniyet güçlerine bazı durumlarda tutuklu veya göz altındaki kişilere karşı güç kullanma olanağı tanıyan değişiklik olduğu dile getirilen açıklamada, gücün mahiyeti belirtilmediği için emniyet güçlerine tutuklu veya göz altındaki kişilere karşı ateş açma imkanı bile tanıyabileceği savunuldu.
Açıklamada ayrıca, İçişleri Bakanlığının tutuklu ailelerinin cezaevlerine yapacağı ziyaretleri mutlak şekilde veya şartlı olarak yasaklama konusunda tam yetkili kılındığı ifade edildi.
Mısır'ın gayrımeşru Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi dün, yasama yetkilerine dayanarak, cezaevleriyle ilgi kanunda tutukluların hakları ile İçişleri Bakanlığı'nın yetkilerini düzenleyen maddelerde bazı değişiklikleri yapmıştı.