Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Suriye`nin vergi koyduğu mallara Türkiye`nin de vergi koyacağı açıklamasında bulundu
 
Yazıcı, 20 yaş üstü araçların girişine izin verilemeyeceğini ve Suriye gibi yüzde 30 vergi konulacağını söyledi.
Suriye`nin Türkiye ile serbest ticaret anlaşmasını askıya almasıyla 5 gündür sınırda bekleyen tırlara ancak dün akşam itibariyle geçiş izni çıkmıştı. Ancak, daha önce sıfıra yakın olan gümrük vergileri Suriye tarafından yüzde 30`a yükseltilmişti.
 
ŞAM PARASINA BLOKE
 
Öte yandan, Dışişleri Bakanı Davutoğlu tarafından geçen hafta yaptırım uygulanacağı açıklanan Suriye`nin bankalardaki 200 milyon TL`si donduruldu. Suriye ile ticaret yapan Türk şirketleri ise mağdur olmayacak.
 
Türkiye`nin Suriye`ye yönelik dokuz maddelik yaptırım paketinin detayları netleşmeye başladı. Türkiye bankacılık sektöründe Suriye Merkez Bankası ve Suriye Ticaret Bankası`na ait yaklaşık 200 milyon liralık hesap tespit edildi. Sadece bir bankada Suriye Ticaret Bankası`nın 80-90 milyon liralık hesabına bloke konuldu. Dışişleri Bakanlığı`nın uyarı yazısının ardından paraların Suriye`ye gitmesini önlemek amacıyla sektör temsilcileri gerekli tedbirleri alacak. Suriye`ye yönelik yaptırım kararının ardından iki ülke arasında yapılan ticaretin finansmanına yönelik gerekli önlemlerin alındığını ifade eden üst düzey bir ekonomi yetkilisi, "Suriye`nin Türkiye bankalarında toplamda 200 milyon lira civarında bir hesabı bulunuyor. Bu paralar, kamu ve özel şirketlerin bu ülkede yapmış oldukları işlerin karşılığında ödenmiş paralar. Biz bu paranın Suriye`ye gitmesini önlemek amacıyla gereken tedbirleri aldık." dedi.
 
Suriye Merkez Bankası ve Ticaret Bankası`nın hesaplarına Dışişleri Bakanlığı`ndan gelen uyarı yazısı uygulamasından Türkiye işadamlarının zarar görmemesi için bazı esneklikler sağlanacağını ifade eden aynı yetkili, bu ülkede ticaret yapan firmaların alacağına karşılık gelen miktarların ödenebileceğine dikkat çekti.
 
Paranın önemli bir kısmı yerli ve yabancı ortaklığın bulunduğu tek bir bankada tutuluyor. Türkiye`nin haftalardır tartışılan Suriye`ye yaptırımlarına yönelik dokuz maddelik paketi, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından geçen hafta açıklanmıştı.
 
Rus donanması yola çıktı
 
Uluslararası toplumun baskısına maruz kalan Şam yönetiminin en büyük destekçilerinden Rusya`nın tatbikat amaçlı olarak Akdeniz`e yollayacağını açıkladığı donanma yola çıktı. Rusya Genelkurmay Başkanlığı, gemilerin Suriye`ye herhangi bir destek hedefi olmadığını, uzun süreli tatbikatın Suriye`de yaşanan olaylardan önce planlandığını açıklamıştı.
 
Rusya`nın tek uçak gemisi Amiral Kuznetsov`un da aralarında bulunduğu gemilerin, Suriye`nin Tartus Limanı`nda bulunan deniz üssüne gideceği iddiası ise yalanlandı.