İçişleri Bakanlığı, 1 Kasım'da yapılacak milletvekili genel seçiminde alınacak tedbirleri valiliklere bildirdi.

Bakanlığın 81 valiliğe gönderdiği yazıda, 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nin 1 Kasım'da yapılacağına dair YSK'nin kararının Resmi Gazete'de yayımlandığı hatırlatıldı.

Seçim güvenliğiyle ilgili tedbirlerin etkin şekilde uygulanabilmesi için 21 Ekim'den itibaren tüm emniyet personelinin mazeret izinleri haricindeki izinlerinin ikinci bir emre kadar durdurulmasına karar verildi.

Sandık alanı dış çevresinde yeteri kadar ekip bulundurulacak, bu ekiplerin mahallin özelliğine göre sandıkların bulunduğu yerlerde meydana gelebilecek olaylara hemen müdahale edebilecek bir mesafede görevlendirilmesine özen gösterilecek.

Seçimlerin tarafsızlığına gölge düşmemesi ve seçmenlerin hür iradesi ile oy kullanmasını engellemeye yönelik her türlü hareketin önlenmesi amacıyla sandık alanına açılan yollar önceden kontrol edilecek, art niyetli kişi veya grupların toplu olarak bir arada bulunmalarına, bunların görevlilere, siyasi parti mensuplarına, adaylara, seçmenlere ve vatandaşlara herhangi bir tehdit, baskı, cebir, şiddet ve benzeri uygulamalarına müsaade edilmeyecek.

Motorize devriye ekipleri artırılacak

Sandık alanı dış çevresindeki yaya ve motorize devriye ekiplerinin sayısı mümkün olduğunca artırılacak, şüpheli görülen şahıslarla ilgili önleme aramaları yapılacak, seçmenlerin güven içerisinde sandık alanına ulaşmaları sağlanacak.

Güvenlik güçlerine yapılan her türlü ihbarın teyidi yapılacak ve ihbarın doğruluğu anlaşıldıktan sonra yeteri kadar ekip, gerekirse özel harekat ve zırhlı araçlarla desteklenmek suretiyle olay yerine sevk edilecek. Yapılan olay ya da kaza ihbarlarına en az iki ekip sevk edilecek.

Ekiplerde görevlendirilen tüm personelin meydana gelen olayın ya da yapılan ihbarın mahiyetine bakılmaksızın usulüne uygun olarak mutlak surette çelik yelek giymeleri sağlanacak ve bu husus sıralı amirlerce denetlenecek.

Alınan güvenlik tedbirlerinin uygulanmasında vatandaşların seçme ve seçilme hakkını zedeleyebilecek ve güvenlik güçlerinin tarafsızlığına gölge düşürebilecek hareketlerden kaçınılacak.

Eğlence yerlerinde içki yasağı

YSK'nin kararı gereğince 1 Kasım Pazar günü 06.00'dan 24.00'e kadar her ne suretle olursa olsun, ispirtolu içki, içkili yerlerle umumi mahallerde her çeşit içki satılması ve verilmesi ile içilmesinin yasak olduğu kaydedildi.

Oy verme günü oy verme süresince kahvehane, kıraathane ve internet kafeler gibi bütün umumi eğlence yerleri kapalı kalacak. Eğlence yeri niteliğine haiz lokantalarda ise yalnızca yemek verilecek.

Silah taşımak yasak

Oy verme günü 06.00'dan 24.00'e kadar emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiç kimse, köy, kasaba ve şehirlerde silah taşıyamayacak.

Sandık alanında, sandık çevresinde bulunma hakkına sahip kimseler ile seçimin güvenliğini sağlamakla görevli kolluk güçlerinden başka kimse bulunamayacak. Risk analizleri doğrultusunda yeteri kadar personel görevlendirilecek.

Seçimin güvenliğini sağlamakla görevli kolluk güçleri dışında, özel güvenlik görevlileri ve belediye zabıtaları gibi görevliler de dahil olmak üzere resmi üniforma ve silah taşıyanlar sandık alanına giremeyecek.

Cep telefonu da yasak

Sandık kurulunun görev yaptığı yerde cep telefonu ile görüşme yapmanın yasak olduğu kaydedildi. Ancak sandık başkanı ve üyelerinin görevleri gereği yapacağı görüşmeler bu hükmün dışında tutuldu.

Oy kullanılacak binaların bahçe ve çevresindeki şüpheli şahıslar ve araçlar üzerinde dikkatli ve duyarlı olunacak, özellikle sandık alanı ve çevresinde plaka sorgulamaları yapılacak.

Seçmenin, cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine girmesinin yasak olduğu belirtildi. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerektiği vurgulandı.

Seçmene müdahale ya da telkinde bulunmak yasak

Sandık başında seçmene, vereceği oy hakkında hiç kimse müdahale, telkin veya tavsiyede bulunamayacak. Hiçbir seçmen oyunu kullandıktan sonra sandık başında kalmayacak.

Oy verme işlemi tamamlandıktan sonra alınacak tedbirler

Sandık kurulunca hazırlanan mühürlü torba ve sandık kurulu mührünün sandık kurulu başkanı ile en az iki üye tarafından hiçbir gecikmeye meydan verilmeksizin ve hiçbir yere uğranmaksızın en kısa zamanda, il ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim edilmesi sağlanacak.

Emniyet, jandarma ve sahil güvenlik birimleri koordineli bir şekilde güzergahta güvenlik tedbirlerini alacak ve bu tedbirler önceden planlanarak, sandıkların güvenli bir şekilde nakilleri sağlanacak. Gerektiğinde zırhlı araçlardan yararlanılacak.

Seçim sonuçlarına göre, bekledikleri sonucu alamayan siyasi partilerin veya seçmenlerin seçim sonuçlarına gölge düşürmek suretiyle protesto adı altında olay çıkarmalarına karşın ve beklediği sonucu alan siyasi parti ve seçmen ile bağımsız adayların ise kutlama adı altında bir takım sevinç gösterilerine karşın, buralarda istenmeyen olayların engellenmesi için de gerekli önlemler alınacak.

AA