İran ile P5+1 ülkeleri arasında 14 Temmuz'da imzalanan kapsamlı nükleer anlaşmanın uygulanmasını gözetlemek üzere kurulan “Ortak Komisyon”un ilk toplantısı, siyasi direktörler düzeyinde Avusturya`nın başkenti Viyana`da yapıldı.

İlk komisyon toplantısında yükümlülükler ele alındı ve anlaşmanın nasıl yürürlüğe gireceği üzerinde duruldu. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi toplantıda ortak eylem planındaki yükümlülüklerin nasıl uygulanacağı konusunun ele alındığını ifade etti.

Arakçi, toplantıların sürmesi gerektiğini belirtirken Arak reaktörü ile ilgili taslak bir metnin sonuçlanmak üzere olduğunu söyledi. İranlı yönetici, İran ve 5+1 ülkelerinin dışişleri bakanlarının imzasının ardından Arak ile ilgili çalışmaların başlayacağını belirtti.

Abbas Arakçi, Anlaşmanın bir an evvel yürürlüğe girmesi için gelecek hafta koordinasyon toplantılarının devam edeceğini söyledi.

Nükleer anlaşma, İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) beş daimi üyesi ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve Almanya arasında yürütülen ve iki yıl süren müzakerelerin ardından 14 Temmuz 2015 tarihinde Avusturya'nın başkenti Viyana'da imzalanmıştı.