20 Ekim dünya Osteoporoz Günü hakkında yazılı  açıklama yapan Van Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren, Osteoporoz;  kemik miktarında  azalma ve kalitesindeki bozulma  nedeniyle kemiklerin zayıflaması ve kırılmaya çok yatkın bir hale gelmesiyle oluşan bir hastalık olduğunu söyledi.

Her yaş döneminde görülmekle birlikte genellikle ileri yaşlarda görülen ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen en önemli sağlık sorunlarından birinin de kemik erimesi olduğunu ifade eden Dr. İmren, Osteoporoz kemiklerin güçlü ve sağlam kalması için gereken kalsiyumun büyük bir kısmının kaybolması anlamına geldiğini söyledi.

Sağlıklı kemiklerin yoğun ve güçlü olduğunu dile getiren Dr. İmren, “Ancak, osteoporoz geliştiğinde, kemikler incelir ve kırılgan bir hal alır ki, bu da kemiklerin kırılma olasılığını artırır. Osteoporoz riskini arttıran etmenler arasında sigara, alkol tüketimi, erken menopoz, hareketsiz yaşam, yetersiz ve dengesiz beslenme sayılmaktadır.” Şeklinde konuştu.

Kemik erimesi hastalığında daha çok omurga, el bileği ve kalça kemiklerinde kırılmaların yaşandığını ifade eden Dr. İmren, “ Çok önemli bir ipucu ise, kendinizde fark ettiğiniz "Boy kısalması" dır. Osteoporozlu bir kadının boyu, yaşamı boyunca 15 cm kadar kısalabilir.  Bunun nedeni omurlardaki çökme kırıklarıdır. Belli bir yaştan sonra ortaya çıkan kamburluk da omurgadan kemik kaybedildiğinin bir göstergesidir. Kadınlarda kemik yapısının zayıflaması daha hızlıdır. Özellikle menopozdan sonra görülen hızlı  kemik kaybı, kemik yapısının zayıflamasına ve osteoporozun ortaya çıkmasına neden olabilir. Osteoporoz, kadınlarda erkeklerden daha sık görülür. Çünkü kadınlar, erkeklere göre daha az kemik kütlesine sahiptir. Menopozda östrojen(kadınlık hormonu) düzeyi düşerek kemik kaybının hızlanmasına neden olur. Ancak osteoporoz kesinlikle bir kadın hastalığı değildir. Erkeklerde de görülmekle beraber, kadınlarda  yaklaşık bir on yıl kadar daha geç ortaya çıkmaktadır.” İfadelerini kullandı.

Osteoporozu önlemenin yolları

Osteoporozu önlemenin iki önemli yolu olduğunu ifade eden İmren, “Kemiklerdeki kalsiyum birikimi büyüme hızına bağlı olarak artar ve 25 yaş civarında en yüksek düzeye ulaşır. 30 yaşa kadar kemiğin kalsiyum miktarında önemli bir değişim olmaz. Bu yaştan sonra kalsiyum içeriğinde azalma başlar. Kemikteki kalsiyum kaybı menopozla birlikte hızlanır. Bu nedenle osteoporoz riskinin azaltılmasında, büyüme çağındaki çocuklarımızın ve gençlerimizin yeterli kalsiyum alımı çok büyük önem taşır.” diye konuştu. (Murat Dalgın-İLKHA)