BATMAN - Kozluk İlçesi kuzeyinde kireç taşları üzerinde ve kireç taşlarından inşa edilen Hazzo Kalesi restore edilmeyi bekliyor.
 
Kalesi Muş Dağlarının eteklerine kurulmuş tarihi bir yerleşim biriminin adı olan Hazzo, Kozluk`un tarihçesine bakıldığında kesin olmamakla beraber Selçukluların Anadolu`ya gelmeden evvel kurulmuş bir şehir olduğu söyleniyor.
 
Hazzo Kalesi`nin ise ne zaman yapıldığı belgelerle kanıtlanmamasına rağmen Roma İmparatorluğu tarafından yapıldığı rivayet edilir. Kozluk`un kuzeyinde kireç taşlarından kireç taşları üzerinde inşa edilen Hazzo Kalesi`nin, Evliya Çelebi`nin seyahatnamesinde 1600 adım uzunluğunda olduğu belirtiliyor.
 
Tarihi bir yapıya ve inşaaya sahip böyle bir kale kaderine terk edilmiş vaziyette. Ülkemizdeki birçok yerde bulunan ve belki de tarihi olarak Hazzo Kalesi kadar da tarihi olmayan eserler restore edilirken, Hazzo Kalesi`nin restore edilmemesi bölge halkının tepkisine neden oluyor. Doğal afetler yağmur kar vb. doğal etkenlerden dolayı kalenin etrafındaki surların çoğu yıkılmış yalnızca orta kısmı ayakta kalabilmiş durumda. Kalenin kalan kısımları da bakımsızlıktan dolayı yıkılmaya mahkum edilmiş vaziyette. Hem kültür Bakanlığının hem de yerel yöneticilerin ve halkın ilgisizliği bu tarihi yapıyı sahipsiz ve yıkıma terk edilmiş halde bırakıyor.
 
Kozluk`un yerlilerinden olan M. Sıddık Arı: "Hazzo Kalesi, bizim tarihi dokularımızdan en eskisidir. Bizler Hazzo Kalesinin restore edilip halka açılmasını yetkililerden talep ediyoruz" diyerek kalenin derhal bir restoreden geçirilmesi gerektiğini kaydetti.
 
İsmail Tufan - İLKHA