BİNGÖL- Elektrik faturalarına dağıtım sistem kullanım bedeli, iletişim sistem kullanım bedeli vb. adlar altında kesilen vergiler bazen elektrik kullanım bedelinin 2 katına kadar yükseliyor.

 

Bingöl merkezde ikamet eden Mehmet Başarılı isimli vatandaş, Kasım 2011 dönemine ait elektrik faturasına 52,25 ek ücret eklendiğini belirterek tüketim bedeli 25,15 TL olan faturasının 77,40 TL`ye çıkarıldığını söyledi. Tükettikleri enerjinin birkaç katı kadar fatura ödediklerini ifade eden, Başarılı, sayaç okuma bedeli ve onlarca gerekçeyle fazla para ödediklerini kaydetti. İlgililerin soruna çözüm bulmasını isteyen Başarılı , yasal bir düzenleme yapılmadan mağduriyetlerin süreceğine dikkat çekerek haklarını yasal yollardan arayacaklarını söyledi.

 

Türkiye`de sadece elektrik faturalarından bu tür vergilerin alınmadığını belirten Başarılı , su ve telefon faturalarında da bu tür vergilerin alındığını ifade ederek, "Her yanımız barajlarla dolu olmasına rağmen neden bu kadar pahalı elektrik kullanıyoruz. Kaçak elektriği engellemenin tek yolu ucuz elektrik satmaktır" dedi.

 

Ödemesini birkaç gün geciktirenlerin açma-kapama ve faiz bedeli ödemek zorunda kaldığını belirten Başarılı, "Tüketilen elektrik kadar kesinti ekleyen AKSA FEDAŞ, faturasını bir gün geciktiren vatandaşların elektriğini kesiyor. Üstüne birde 15 TL açma - kapama bedelini eklendiğinde vatandaşın cebinden çıkan paralarla oluşan rantın büyüklüğü göz önüne çıkıyor" diye konuştu.
 
Geçtiğimiz yıl şehrin ana trafosunun patlaması sonucu soğuk kış günlerinde kaç gün elektriksiz kaldığını vurgulayan Başarılı , "Trafonun yapılmasından sonra sık sık elektrik kesintileri meydana geliyor. Vatandaşların bir çok kaybı var. Evlerde bulunan birçok beyaz eşyanın yanmasına sebep oluyor. Elektrik kurumunun vatandaştan aldığı para ile vatandaşa sunduğu hizmet(sokak lambaları, aydınlatmalar) arasında dağlar kadar fark var" şeklinde konuştu.
 
Nihat kanat-İLKHA