Irak Bölgesel Kürt Yönetimi, tarihinin en büyük siyasi krizlerinden birine sahne oluyor. Süleymaniye'de maaş krizini protesto eden grupların Mesut Barzani'nin liderliğini yaptığı KDP'nin bürolarını yakması üzerine KDP yönetiminin koalisyon ortağı olan Goran (Değişim Hareketi) partisinin milletvekillerini başkent Etbil'e almadığı belirtiliyor. Başkente alınmayanlar arasında Meclis Başkanı Yusuf Muhammet de var.
Mali krizin yaşandığı Irak Kürdistan Bölgesinde maaşlarını alamayan binlerce vatandaş son günlerde Süleymaniye kentinde protestolar düzenlemişti. Eylemciler Barzani`yi istifaya çağırmıştı.
KDP ise, Goran Partisi`ni öfkeli halkın protestolarını kullanmakla suçluyor. Cumartesi ve Pazar gününde Irak Kürdistan Bölgesi`nin güneyindeki çoğu kentlerde protesto düzenlenmişti. KDP binalarının ateşe verildiği eylemlerde en az 4 kişi ölmüştü.
GORA ÜYESİ VEKİL: PETROL PARALARI BAĞDAT'A VERİLMELİ
Bu arada Irak Meclisi Goran Hareketi Parlamenteri Şîrîn Reza IKBY'nin satılan petrolden elde edilen gelirin Bağdat`a düşen payının verilmesi gerektiğini söyledi.
IKBY ve Bağdat arasındaki anlaşmaya göre ihraç edilen Kerkük petrolünün 550 bin varil tutarındaki paranın Bağdat`a aktarılması, Bağdat`ın ise genel petrol gelirinin bir kısmını Erbil`e ödemesi gerekiyor. Ancak IKBY bu anlaşmaya uymamakla suçlanıyor.
Bağdat`ın bütçeden pay ödememesi Kürt Bölgesi`nde ekonomik krize yol açmış hükümet memur maaşlarını ödeyememişti. Kürdistan Bölge Hükümeti de Haziran ayından itibaren Bağdat`ta belirlenen petrol gelirini ödememeyi kararlaştırmıştı.
HEDEFTE BARZANİ Mİ VAR?
IKBY'nin Süleymaniye kentinde düzenlenen protesto gösterileri, başkanlık kriziyle başlayan siyasi gerginliğin tavan yapmasına neden oldu. Gösterilerin nedeni olarak maaş krizi gösterilse de eylemcilerin, memur olmayan gençlerden oluşması ve daha çok Goran Hareketi'ne mensup olması "hedef Mesut Barzani" şeklinde değerlendiriliyor.
KDP, eylemlerin birinci sorumlusu olarak en büyük hükümet ortağı olan Goran Hareketi'ni gösterdi. KDP yetkilileri, Goran'a "hükümetten çekil" çağrıları yaparken, KDP asayişi, Süleymaniye ilinden gelen Goran'a mensup IKBY Parlamentosu Başkanı Yusuf Muhammet'i kontrol noktasında durdurarak Erbil'e almadı. 5 kişinin ölümü, 200'ü aşkın kişinin yaralanması ve KDP ilçe binalarının yakılmasıyla sonuçlanan gösterilerin sorumlusu olarak görülen Goran'ın hükümetten çekilmesi veya düşürülmesi söz konusu. Goran'ın hükümetten çekilmesi durumunda KDP'nin bölgedeki siyasi gücünü artıracağı belirtiliyor.
OLAYLAR NASIL BAŞLADI?
Başkanlık krizini çözmek için bir araya gelen 5 büyük siyasi partinin, 9'uncu toplantısını Süleymaniye'de yaptığı 8 Ekim günü olaylar patlak verdi. Toplantının yapıldığı otelin önünde toplanan grup, başkanlık krizinin artık çözülmesini talep etti. Basın mensuplarına saldıran öfkeli grup, bir süre sonra toplantının yapıldığı otele girmek istedi. Polisin biber gazı ve tazyikli su ile müdahalesi sonucu grup, sokak ve caddelere dağıldı. Öfkeli grup, kentin ana caddelerini trafiğe kapatarak olayların büyümesine neden oldu. Sülaymaniye gece geç saatlere kadar son zamanların en gergin gününü geçirdi.
Süleymaniye bir sonraki güne sakin girse de Kaladize ilçesinde başlayan gösterilerde 3 kişi öldü, 20 kişi yaralandı. Göstericiler, buradaki KDP binasını ateşe verdi. Süleymaniye, Ranya, Keler ve Kaladize'de eylemler devam etti. Ölü sayısı 5'e yükselirken, yaralı sayısı 200'ü geçti. KDP Siyasi Bürosu olayların sorumlusu olarak Goran Hareketi'ni gösterirken Goran, KDP'yi suçlayan ve kendisini savunan bir açıklama yaptı. KDP Dış İlişkiler Sorumlusu Hemin Hawrami, Goran'ı hükümetten çekilmeye davet etti.
Protesto geleneğinin olmadığı Irak'ın Kürt bölgesinde aylardır maaş alamayan öğretmenler ve bazı devlet memurlarının şimdiye kadar sönük geçen ve pek dikkat çekmeyen eylemleri oldu. Ancak Goran yanlısı gençlerin, öfkeli kalabalıklar şeklinde sokaklara çıkması, güvenlik güçlerine taşlarla saldırmaları, çevreye zarar vermeleri ve KDP binalarını yakmaları alışılagelen bir durum değildi.