İnsan Hakları Gözlemevi (HRW), Rus yapımı bir çeşit gelişmiş misket bombasının ilk kez Suriye`de kullanıldığını açıkladı. Dolaylı olarak Rusya`yı işaret eden HRW, bu bombaların Suriye-Rusya ortak operasyonu çerçevesinde kullanıldığını savundu. İnsan hakları kuruluşuna göre, muhaliflerin internet üzerinden yayınladıkları ve Halep`in güney kırsalında 4 Ekim`de çekilen görüntü ve fotoğraflar, SPBE türünden gelişmiş Rus yapımı misket bombalarının kullanıldığını ortaya koydu. HRW, bu bombaların Rus savaş uçakları ya da Rusya`nın silah sağladığı rejimin hava saldırılarında kullanıldığını kaydetti.
Kuruluş bombaların uzun vadede sivillere yönelik etkilerinden endişe ettiğini de ifade etti.
Rus yapımı bu bombalar, paraşütlerle muhaliflerin denetimindeki bölgelere atılmıştı. HRW`ya göre, bu bombalar zırhlı araçların tahribinde kullanılıyor.
‘Suriye bir silah testi laboratuvarı`
Bazı uzmanlar, Rusya`nın Hazar Denizi`nden Suriye`ye fırlattığı ve ABD'li yetkililerin Suriye`ye ulaşmadan İran`a düştüğünü iddia ettiği füzelerle ilgili, "güç gösterisi ve silah testi" değerlendirmesini yapıyor.
Rusya`nın Suriye`de savaş uçaklarının olduğunu ve bu kadar uzak bir mesafeden füze fırlatmasına gerek olmadığına dikkat çeken uzmanlar, Moskova`nın hedefinin "gelişmiş silahlarını test etmek ve gösteri yapmak" olduğunu savundu.
Bu iddialar, Rusya`nın daha önce hiç bir taarruzda kullanmadığı Sukhoi-34`ü Suriye`deki saldırılarında kullanmasıyla güçlük kazandı.
Rusya 29 Eylül`den bu yana Suriye`de hava saldırıları yapıyor. Rusya, hava saldırılarının IŞİD`e yönelik olduğunu öne sürüyor. Ancak bu iddia, ABD ve Suriyeli muhalifler tarafından reddediliyor. Muhalifler, Rus saldırılarının yüzde 90`ının kendilerini hedef aldığını iddia ediyor.
Kaynak: Al Jazeera