Öksürük sonrası balgamda kan olmasının, fazla öksürükten sonra boğazda tahriş nedeniyle olduğu düşüncesinin yaygın olduğunu söyleyen uzmanlar, bu durumun hafife alınmaması gerektiği uyarısında bulundu.
En yaygın ve ölümcül kanser türlerinden biri olan akciğer kanserinin de tüm kanser türlerinde olduğu gibi tanısı ne kadar erken konulursa, tedavi başarısı o kadar artar. Bu sebeple akciğer kanseri belirtilerini bilmek herkes için hayati öneme sahiptir.
Akciğer kanserinde ölüm oranının fazla olmasının nedeninin hastaların belirtileri dikkate almadığı için geç teşhis konulması, dolayısıyla tedaviye geç başlanması olduğunu söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece, “Akciğer kanseri belirtileri genellikle hasta tarafından pek dikkate alınmaz. Örneğin hasta çıkardığı balgamın sigaraya bağlı olduğunu düşünür. Sırt ağrısını ise kas ağrısı olarak yorumlayıp hekime başvurmakta gecikebilir. Yine balgamda kan olmasının, fazla öksürükten sonra boğazda tahriş nedeniyle olduğu düşünülür. Halbuki balgamdan gelen en ufak bir kanda doktora başvurmak gerekir.” dedi.
Ölüm oranının oldukça yüksek olduğu akciğer kanserinin, en sık görülme nedeninin uzun süreli olarak tütün dumanına maruz kalmak olduğunu belirten Dr. Ece, “Nefes darlığı, uzun süren öksürük, kanlı balgam çıkarma, iştahsızlık, kilo kaybı ve sırt ağrısı gibi belirtiler bize akciğer kanserini düşündürtmeli. Bu şikâyetleri olan hastaların mutlaka bir hekime başvurması gerekir.” ifadelerini kullandı.
Dr. Ece, akciğer kanserinde risk faktörlerini ise şöyle sıraladı:
“Sigara: Kanserin gelişmesi kişinin içtiği günlük sigara adedine, ne kadar zamandır içtiğine ve ne kadar derin içine çektiğine bağlıdır.
Puro ve pipo: Puro ve pipo kullananlar kanser gelişimi açısından sigara içmeyenlere göre daha fazla risk altındadırlar.
Çevresel tütün içimi (Pasif içicilik): Kanser gelişme riski çevresel tütün içimine maruz kalındığında artar. Buna gönülsüz içicilik ya da pasif içicilik denir.
Radon: Radon görünmez, kokusuz ve tatsız, toprak ve kayalardan oluşan radyoaktif bir gazdır. Akciğerleri etkileyerek kansere neden olabilir.
Asbestoz: Asbestoz değişik endüstrilerde kullanılan doğal lifler olarak bulunan bir mineral grubunun adıdır. Asbest lifleri kolaylıkla küçük parçalara ayrılarak solunumla akciğere giderek hasar oluştururlar ve akciğer kanserine neden olabilirler.
Çevresel kirlilik: Yaşadığımız çevredeki petrol ürünlerinin neden olduğu hava kirliliği ile akciğer kanseri arasında ilişki bulunmuştur.
Kişisel hikaye: Daha önce akciğer kanserine yakalanan bir kişinin tekrar akciğer kanseri olma ihtimali, daha önceden akciğer kanseri hikayesi olmayan birine göre daha yüksektir.” (İLKHA)