VAN - 23 Ekim 2011 Pazar Saat 13.41`de Van`ın Tabanlı köyünde 7,2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiş, ardından 9 Kasım günü Van bir kez daha 5,6 büyüklüğündeki depremle sarsılmıştı. Depremin yarasını sarmaya çalışan Sağlık İl Müdürlüğü`ne bağlıAile Sağlık Merkezleri gece gündüz çalışıyor.

Sağlık İl Müdürlüğü Aile Sağlık Merkezlerinden yapılan açıklamada, Van Merkezde toplam 27 Aile Sağlık Merkezi`nin bulunduğu ve depremler sonrası tüm ASM`lerde hasar tespit çalışmasının yapıldığı ifade edildi. Nihai raporun, hasar tespitini yapan Valilik tarafından gönderilmesinin beklendiği kaydedilerek, Merkezde bulunan 10, 14, 17, ve 19 nolu ASM binalarının hasarlı olduğundan dolayı, çalışan aile hekimlerinin çadır kentlerdeki çadır sağlığı merkezlerinde hizmet verdiği ifade edildi.

Vatandaş Bulundukları Yerde Aile Hekimliklerine Kayıt Olabilmektedirler
Ardından yapılan açıklamada hasarlı olan ASM`lerin bahçelerine kurulan konteynırlarda hizmetin sürdüğü belirtilerek, "Merkez köyleri olan Gedikbulak ve Alaköy ASM leri tamamen hasarlı durumdadır. Bu köylerde ASM bahçelerine kurulan konteynırlarda hizmet verilmektedir. Van ilinden göç eden depremzedeler, geri dönüş yapmayı düşünüyorlar ise, aile hekimi değişikliği yapılmaksızın, gittikleri yerlerde en yakın Aile Hekimliği biriminden bütün birinci basamak sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedirler. Depremzedeler gittikleri yerlerde yerleşmiş ise ASM veya TSM ye giderek hekim değiştirme formu doldurarak, bulundukları yerde aile hekimliklerine kayıt olabilmektedirler" denildi.

220 Hekim, 236 Aile Hekimliği Biriminde Görev Yapmaktadır
Van ilinde bulunan depremzedeler aile hekimlerinden ASM ve çadır kentlerde hizmet alabilmekte olup, kendi aile hekimine ulaşamayan kişiler en yakın ASM ve çadır kentteki başka bir aile hekiminden de hizmet alabilmektedirler diye belirtilen açıklamada " Van Merkezde toplam 270 Aile Hekimi kadrosu bulunmaktadır. Şuan 220 Hekim, 236 Aile Hekimliği Biriminde görev yapmaktadır. Boş kalan pozisyonlarda Geçici Görevler ile hizmet verilmektedir. Hasta takibi ve aşılar açık olan Aile Sağlık Merkezlerinde Aile Hekimleri tarafından yapılmakta olup, çadır kentlerde ise; hasta takibi ve aşılar çadır sağlığı merkezleri tarafından yapılmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

Burhan Teke-İLKHA