Kuyubaşı TOKİ arkasında bulunan Batman Selahattin Eyyubi Anadolu Lisesi ile İBB Anadolu İmam Hatip Lisesinde okuyan öğrenciler, okul çıkışında belediye otobüsü şoförlerinin kendileri için durmadığından şikâyet ederek, her gün 7 kilometre yol yürümek zorunda kaldıklarını söylediler. Yetkililere tepki gösteren öğrenciler, bu duruma bir an önce çözüm bulunmasını istediler.

Okula gittiklerinde böyle bir sorunla karşılaşmadıklarını söyleyen öğrenciler, okul çıkışında belediye otobüsü şoförlerinin sorun çıkarmasına ise anlam veremediklerini ifade ettiler. Okul çıkışında birçok tehlikeye maruz kalabileceklerini söyleyen öğrenciler, olası bir durumda sorumluların Batman Beleyesi yetkilileri olacağını dile getirdiler.

“Belediye otobüsü bizi okula getiriyor ama okuldan geri almaya gelmiyor”

Belediye halk otobüsünün kendilerini okula getirdiğini ama okuldan geri götürmediğini söyleyen Yusuf Yetiş, bu yüzden akşam saatlerinde çıktıkları okuldan, karanlık yollarda yürüyerek eve dönmek zorunda kaldıklarını belirtti.

Otobüslerin kendilerini okula getirdiği gibi okuldan da geri almasını istediklerini belirten Yetiş, okullarındaki sorunlardan dolayı bir türlü eğitime odaklanamadıklarını ifade etti.

“Maddi imkânsızlıktan dolayı servis tutamıyoruz”

Yetiş, “Maddi durumumuz düşük olduğu için servisle okula gidip gelemiyoruz. Sınavlarımız ve derslerimize odaklanacağımıza yol sorununa odaklanıyoruz. Bu yüzden derslerimizden geri kalıyoruz. Başarı seviyemiz düşüyor ve bundan dolayı da okulumuz ilde eğitim sıralamasında alt basamaklara geriliyor. Belediye yetkililerden ricamız; şehir merkezinden 7 kilometre uzak olan okulda okuyan bizler için belediye otobüslerini göndermeleridir. Akşam saat 19.30`a kadar eğitim görüyoruz. Buralar çok tenha yerlerdir. Bayan kardeşlerimiz buradan eve tek başlarına gitmek zorunda kalıyorlar.” dedi.

Otobüslerin kendilerini almaya gelmediği için yürüyerek eve gitmek zorunda kaldıklarını dile getiren Nur Hilal Gönülaçar, “Biz saat 19.30`da okuldan çıkıyoruz. Servisler olmadığından dolayı buradan TOKİ`ye kadar 2-3 kilometre kız başımıza servise binmek için, yürüyerek gitmek zorunda kalıyoruz. Gece vakti yürüyerek gitmemiz bizim için çok tehlikelidir. Anne ve babamız bizi merak ettikleri için devamlı telefonla arıyorlar. Biz de çok korkuyoruz ve servislerin gelip bizi okuldan almasını istiyoruz. Servis bizi almaya geldiği zaman geç geliyor o yüzden derslerden geri kalıyoruz, konuları kaçırıyoruz. Ya bir servis okula bizi getiriyor ya da gelmiyor. Bir servis geldiği zaman da içi tıklım tıklım oluyor. Kaza olursa onca insanın hayatı da tehlikeye girer. Birkaç servisin gelmesini istiyoruz. Şehirden uzak ve dağ başında olduğumuz için servisin bizi okuldan almasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Karanlıkta kızların eve gitmesini yetkililerin vicdanına bırakıyorum”

Kendi illerinde mülteci konumunda olduklarına dikkat çeken Musap Aslan ise şöyle konuştu: “Dağ başında şehirden 7 kilometre uzak bir yerde eğitim görüyoruz. Yollarda ışıklandırma sistemi yok. Belediye otobüsleri bize yakın olan TOKİ`ye gidiyor ama bize iki dakikada gelebilecekken gelmiyor. Akşam karanlığında kız arkadaşlarımızın eve gitmesi ne kadar doğru bir şey, bunu yetkililerin vicdanına bırakıyorum. Burada onlarca kaza oldu lakin sesimizi yetkililere ulaştıramadık. Yetkililerden buna acilen bir çözüm bulmasını istiyoruz. Mülteci olmak istemiyoruz. Belediye istese buraya çok sayıda otobüs gönderir ama bizler belediyenin bu konuda istekli olduğunu düşünmüyoruz.”  (M.Fatih Akgül-İLKHA)